Jsme televize vašeho kraje

Stromy vyvrácené vichřicí padaly na automobily a ochromily železniční trať

Plzeň, publikováno 04.01.2018, autor: Richard Beneš

Stromy padaly v Mariánských Lázních i na zaparkované automobily | Autor: HZSKK

Vítr a voda, oba tyto dva živly zaměstnaly ve středu odpoledne hasiče v Karlovarském kraji. Celkem vyjížděli kvůli počasí ke 24 událostem. Nejvíce zásahů měli v okolí Mariánských Lázních, kde hasiči odstraňovali spadlé stromy na silnici přímo ve městě. Stromy odstraňovali i ve Velké Hleďsebi, Úšovicích, Zádubu, u Horního Žandova, Horního Kramolína, Otročína či Nezdic. Polomy odstraňovali i hasiči v Plzeňském kraji. Jeden takový strom zablokoval na tři hodiny železniční trať z Domažlic do Plané na Tachovsku. Do dalšího ve Kdyni zase narazily dva osobní automobily.

„Další spadlé stromy odstranili hasiči například u Březové u Karlových Varů, Perninku, Hradiště, Nové Role, Podhradu, Milíkově nebo v Karlových Varech. V Lokti pak museli odstranit kamení, které napadalo na silnici. Kvůli kontrole vodního toku, který krátce dosáhl stavu II. povodňového stupně, zasahovali hasiči ve Staré Vodě, v Mariánských Lázních pak čistili ucpaný propustek pod silnicí, ve Staré Roli odčerpávali vodní lagunu u rodinného domu, v Teplé pak vodu ze zatopeného sklepa,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal. Popadané stromy způsobily i materiální škody, například v Mariánských Lázních spadly na zaparkovaná osobní auta.

Padlý strom na trati ochromil ve čtvrtek ráno zhruba na tři hodiny lokální železniční trať z Domažlic do Plané na Tachovsku. Náhradní dopravu mezi stanicemi Tachov a Planá zajišťovaly autobusy. Doprava byla obnovena před osmou hodinou ráno. Událost, která byla zaviněna silným větrem v regionu, byla hlášena v 04.52. První ranní vlak už neprojel.

Ve Kdyni v ulici Na Kobyle padl další strom přes komunikaci. Následně do něj narazila dvě osobní vozidla. Jedno vozidlo zůstalo po kolizi na komunikaci, druhé skončilo v příkopu. Jednotky z Domažlic a ze Kdyně strom odstranili a silnici opět zprůjezdnili. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. S dalšími padlými stromy se potýkali hasiči také na dalších místech Plzeňského kraje, konkrétně v Újezdu u sv. Kříže, Bělé nad Radbuzou, v Chocomyšli, Zelené Lhotě, Ledcích, a v Soběšicích.

Fotogalerie

Hasiči v Plzeňském i Karlovarském kraji odstraňovali v noci na čtvrtek desítky popadaných stromů | Autor: HZSKK
Stromy padaly v Mariánských Lázních i na zaparkované automobily | Autor: HZSKK