Jsme televize vašeho kraje

Policie obvinila exstarostu Jiřího Strobacha v kauze stavby areálu Škodaland

Plzeň, publikováno 03.01.2018, autor: Richard Beneš

Bývalý starosta Jiří Strobach čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby | Autor: TV ZAK

Policie obvinila bývalého starostu centrálního plzeňského obvodu Jiřího Strobacha (dříve ODS) ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti se vznikem údajné škody, která vznikla při stavbě volnočasového areálu Škodaland. Za to mu hrozí až desetileté vězení. S informací přišel server Novinky. Obvinění ve stejné kauze si vysloužil také bývalý úředník obvodu, v jeho případě se jedná o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a z porušení povinností při správě cizího majetku. Už dříve policie obvinila ve stejné záležitosti kvůli vzniklé škodě také tři úřednice obvodu, loni je ovšem soud zprostil obžaloby.

Bývalý starosta centrálního obvodu Strobach svoji vinu odmítá a stíhání považuje za účelové. „Je mi kladen za vinu podpis dvou dokumentů řádně schválených radou obvodu Plzeň 3, které jsem však byl povinen jako statutární zástupce městského obvodu Plzeň 3 z titulu funkce podepsat, a to i v případě, kdybych pro ně nehlasoval,“ uvedl Strobach. Stíhání je podle něj vykonstruované na základě trestního oznámení, které iniciovala bývalá, loni v lednu odvolaná, místostarostka obvodu Jaroslava Maříková (OPAT), se kterou má dlouhodobé spory. A podepsal ho i současný starosta obvodu Radislav Neubauer (ČSSD), který zmíněné dokumenty za Škodaland spolupředkládal radě obvodu jako tehdejší místostarosta.

Podle Strobacha jej policejní orgán bez bližší znalosti schvalovacího procesu vyplývajícího ze zákona o obcích označil jako pachatele, aniž by dodržel zásadu individuální trestní odpovědnosti. Dozorující státní zástupkyně Blanka Míková uvedla, že Strobach i druhý obviněný muž podali proti zahájení stíhání stížnost.

Trojici úřednic z centrálního plzeňského městského obvodu, obviněných ze zneužití pravomoci při výběrovém řízení na dodavatele koupacího jezírka u Borské přehrady a při platbě faktur, loni v říjnu zprostil obžaloby senát plzeňského krajského soudu. Ženám hrozily tresty v rozmezí od deseti do 12 let. Za stavbu jezírka obvod zaplatil 20 miliónů, podle policie má přitom finální dílo jen čtvrtinovou hodnotu. Podle soudu stál za celou kauzou politický boj a vyřizování účtů mezi komunálními politiky.

Jezírko ve sportovním areálu Škodaland slavnostně otevřel v roce 2011 tehdejší starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach. Později vyšlo najevo, že má areál celou řadu chyb a zakázkou na stavbu jezírka se začala zabývat policie. Podle projektu měl v areálu vzniknout bazén s ohřívanou vodou a atrakcemi, za který radnice zaplatila ve finále 20 milionů korun. Místo toho se vybudovalo jen koupací jezírko s fólií, jehož cenu vyčíslil soudní znalec přizvaný policií na pět milionů korun. V pozici obviněných a následně i obžalovaných se ocitly úřednice Zdeňka Anýžová, Renáta Hádková a Eva Hubená. Podle žaloby stavební firmě předem proplatily faktury v hodnotě téměř celé zakázky v rozporu se smlouvou o dílo.

V průběhu vyšetřování se změnilo vedení radnice centrálního obvodu a na postu starosty vystřídal Strobacha jeho tehdejší místostarosta Radislav Neubauer. Nové vedení radnice si nechalo zpracovat nový posudek na hodnotu jezírka ve sportovním areálu v Českém údolí, který svědčil v jeho prospěch, Podle radních totiž nebyl posudek, který si původně nechala zpracovat policie, dostatečný. „Znalec, kterého přibrala policie, není znalcem pro všechny obory, nemá charakter znaleckého posudku a nebude moci být adekvátně použit v rámci trestního řízení,“ uvedl Neubauer.

Z posudku, který si nechala vypracovat radnice vyplynulo, že je cena za zhotovení jezírka adekvátní. Vedení třetího městského obvodu podle nového posudku tedy mohlo sedmnáct milionů za jezírko opravdu utratit. „Určitě žádné miliony nezmizely. Naopak, jak jsem říkal, ušetřili jsme dva a půl milionu korun při soutěži a to, že se takto kriminalizují zaměstnanci úřadu to mě velmi mrzí,“ konstatoval před rokem Strobach.

Fotogalerie

Bývalý starosta Jiří Strobach čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby | Autor: TV ZAK