Jsme televize vašeho kraje

Ve služebním poměru zůstává i nadále dvojice drsných plzeňských policistů ze slavného videa

Plzeň, publikováno 05.01.2018, autor: Richard Beneš

Drsný zásah policistů zachytila bezpečnostní kamera uvnitř automobilu | Autor: Archiv

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zatím neukončila vyšetřování incidentu z loňského září, kdy dva policisté v civilu zakročili se zbraní v ruce na rušné plzeňské křižovatce proti řidiči z Karlovarska. Ten na ně předtím blikal kvůli jejich nebezpečnému stylu jízdy. Ani jeden policista zatím nebyl v souvislosti se zákrokem obviněn. Advokát napadeného řidiče si stěžoval na postup inspekce kvůli tomu, že jeho klient nemůže nahlédnout do spisového materiálu k případu. Dozorující státní zástupce však neshledal v postupu GIBS žádné pochybení.

„GIBS zaznamenala v médiích kritiku, týkající se netransparentnosti vedeného řízení, zejména tím, že řidiči kontrolovaného vozidla nebylo záměrně umožněno nahlédnutí do spisového materiálu. Vůči tomuto postupu byla podána poškozeným i stížnost. Nejen tato stížnost, ale i celý postup GIBS byl přezkoumán dozorovým státním zástupcem a nebylo shledáno žádné pochybení na straně inspekce. Důvody k takovému zákonnému postupu GIBS nemohou být námi zveřejněny ani dále komentovány,“ uvedl k případu mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„K dnešnímu dni jsou oba příslušníci Policie ČR stále ve služebním poměru k bezpečnostnímu sboru a informace o jejich odchodu do „civilu“, zveřejněné na některých internetových serverech, se nezakládají na pravdě, jsou hrubě zavádějící a vyvolávají v řadách veřejnosti i příslušníků nepatřičné reakce,“ zdůraznil dále Mitáček. Podle jeho slov nemá setrvání příslušníků ve služebním poměru nebo jejich odchod do civilu žádný vliv na vedené trestní řízení ani jejich výsluhové nároky. Pro trestní řízení je rozhodující doba, kdy se prověřovaný skutek stal a v té době byli oba ve služebním poměru k Policii ČR.

Motorista jedoucí z centra Plzně ve směru na Lochotín vyblikal mercedes z důvodu údajně agresivního stylu jízdy. Řidiči pak na sebe vzájemně pokřikovali. Následně policisté zapnuli majáček a vyzvali motoristu k zastavení. Na křižovatce ulic Karlovarska a Lidická ve směru na Lochotín policisté auto předjeli a zablokovali. Muže pak měli udeřit, sprostě mu nadávali a násilím se ho snažili vytáhnout z auta, i když měl zapnuté pásy. Své služební průkazy ukázali napadenému řidiči až později. Jedná o šéfa krajské zásahovky a jeho zástupce. Napadený řidič prostřednictvím svého advokáta podal trestní oznámení na policisty a zveřejnili také videozáznam razantního incidentu, pořízený palubní kamerou v automobilu.

Pikantní na celém případu je fakt, že za příkladné plnění pracovních povinností a plnění úkolů nad rámec výkonu služby ocenil v minulosti zástupce šéfa zásahovky medailí bývalý hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Fotogalerie

Drsný zásah policistů zachytila bezpečnostní kamera uvnitř automobilu | Autor: Archiv