Jsme televize vašeho kraje

Zakladatel národního registru dárců kostní dřeně Vladimír Koza má v FN Plzeň pamětní desku

Plzeň, publikováno 24.01.2018, autor: Richard Beneš

Svoji pamětní desku má na Hematologicko-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň významný český lékař Vladimír Koza, zakladatel Českého národního registru dárců kostní dřeně | Autor: TV ZAK

Svoji pamětní desku má od středy na Hematologicko-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň významný český lékař Vladimír Koza, zakladatel Českého národního registru dárců kostní dřeně. Stalo se tak zásluhou sdružení Křížky a vetřelci a díky výzvě Pěstuj prostor. Autorem desky je sochař Vojtěch Soukup, při práci použil carrarský mramor a dílo připomíná kostní dřeň.

„Pan primář Vladimír Koza byl charismatickou, originální osobností s velkým otevřeným srdcem. Velmi si vážím toho, že jsem mohl pracovat s člověkem jeho formátu a učit se od něj nejen hematoonkologii,“ uvedl primář hematologicko-onkologického oddělení Pavel Jindra.

„Naším cílem je pečovat o drobné památky či zapomenutá místa v Plzni. Realizace pamětní desky byla okamžitým nápadem. Doufám, že tato pamětní deska umožní pacientům či návštěvníkům na chvilku se zastavit a vzpomenout na zakladatele tohoto oddělení, na pana primáře Vladimíra Kozu. Je nezapomenutelnou osobností,“ řekl Daniel Jahn z projektu Křížky a vetřelci, který tuto akci inicioval.

„Plzeňský rodák MUDr. Vladimír Koza (1954-2012) byl významným českým lékařem v oboru hematoonkologie, který provedl první transplantaci v Československu s českým nepříbuzným dárcem a patřil ke světovým špičkám ve svém oboru. Založil Nadaci pro transplantaci kostní dřeně a svou usilovnou prací pomohl zachránit tisíce životů,“ dodala mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Fotogalerie

U odhalení pamětní desky nechyběl ani ředitel FN Plzeň Václav Šimánek | Autor: TV ZAK
Svoji pamětní desku má na Hematologicko-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň významný český lékař Vladimír Koza, zakladatel Českého národního registru dárců kostní dřeně | Autor: TV ZAK
Vladimír Koza (1954-2012) | Autor: FN Plzeň