Jsme televize vašeho kraje

Popelnice a kontejnery zmizí v širším centru Plzně z ulic do domů a na dvorky

Plzeň, publikováno 23.02.2018, autor: Richard Beneš

Popelnice a kontejnery zmizí v širším centru Plzně z ulic do domů a na dvorky | Autor: Richard Beneš

Širší centrum Plzně bude od léta opět o něco čistější. Alespoň si to slibuje vedení města, radní totiž schválili novelizovanou odpadovou vyhlášku. Od 1. června zmizí popelnice a kontejnery ze 75 ulic, majitelé objektů je musí přesunout buď na chodby domů nebo na dvorky. Nádoby na odpad už nebudou ve veřejném prostoru, jako je to v centru města. Důvodem k tomuto opatření byla podle slov technického náměstka Pavla Šindeláře skutečnost, že u kontejnerů a popelnic se na zemi neustále hromadilo obrovské množství dalšího odpadu. Novelu zatím schválili radní, na program městského zastupitelstva půjde v březnu.

„Majitelům domů vyhláška nařizuje, že místo pro odpadovou nádobu je uvnitř jejich nemovitosti. Pokud někomu neprojdou velké kontejnery dveřmi do domu, jsme připraveni jim přistavit menší, poloviční kontejnery o objemu 660 litrů. Pokud by ani ty nevyhovovaly, mohou si samozřejmě objednat menší nádoby ve větším množství. Finančně je to vyjde nastejno,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář.

Společnost Čistá Plzeň nabízí majitelům nemovitosti při odvozu odpadu přistavení a uklizení jejich odpadové nádoby. Jedná se o korunové položky. „Tuto službu nabízíme proto, že v řadě nemovitostí v uvedené lokalitě sídlí různé firmy, nejedná se jen o klasické bytové domy, kde si přistavení nádob na odpad zajišťují jejich obyvatelé. Pracovníci Čisté Plzně mají v těchto případech univerzální klíč od vchodu do domu, odemknou si, popelnici vyvezou, vysypou a vrátí zpět na místo, kde byla a zamknou. Je to vyzkoušená věc, běžně se to děje v centru města,“ řekl technický náměstek.

Lokalita, které se novelizovaná vyhláška týká je vymezena ulicí U Trati, Škodovkou, Jíkalkou, Tyršovou ulicí. Zhruba se jedná o prostor mezi vlakovým a autobusovým nádražím a mezi Štruncovými sady a Jižním nádražím, nezasahuje to na Slovany, jedná se o území MO Plzeň 3.

„Máme mnoho stížností na nepořádek u popelnic, například u Jižního Předměstí je situace naprosto neudržitelná. Není možné, aby Čistá Plzeň několikrát za den vyrážela nepořádek ze stejného místa,“ konstatoval Šindelář.

Další připravovanou novinkou je, že sběrné dvory na území Plzně přestanou přijímat zdarma stavební suť od lidí. Dodnes stačilo při odvozu suti do sběrného dvora ukázat občanský průkaz a lidé mohli na místě nechat suť zdarma. Toho ovšem zneužívaly různé firmy, které zdarma vozily do sběrných dvorů obrovské množství stavební suti, za jejíž uložení mají normálně platit. „Někdo v autě se vždy prokázal občankou, že bydlí v Plzni a bylo to. Tato služby byla ale určena pro lidi, kteří si něco upravovali doma a jednou za čas něco přivezli. Likvidace suti pak přišla město ročně na dva miliony korun,“ poznamenal Šindelář. Nově proto budou všichni bez rozdílu platit od června za uložení jednoho kilogramu suti korunu padesát. Proti tomuto opatření se však staví městské obvody, které se zpoplatněním suti nesouhlasí.

Fotogalerie

Popelnice a kontejnery zmizí v širším centru Plzně z ulic do domů a na dvorky | Autor: Richard Beneš