Jsme televize vašeho kraje

Složky IZS v regionu mají o víkendu plné ruce práce, v akci je i vrtulník LZS i koroner

Plzeň, publikováno 04.03.2018, autor: Richard Beneš

V neděli zasahoval v Holýšově u vážného zrnění i vrtulník letecké záchranné služby - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Další perný víkend zažívají záchranáři a složky IZS v Plzeňském kraji. V sobotu zasahovali záchranáři společně s hasiči a policisty u vážní nehody dvou automobilů, které se srazily na silnici mezi Hadačkou a Kralovicemi na severním Plzeňsku. V neděli ráno proběhla velká záchranná akce v zahrádkářské kolonii Holýšově, kde valník naložený dřevem zavalil a vážně zranil asi čtyřicetiletého muže. Na místo přiletěl i vrtulník letecké záchranné služby. Jen o něco později zavalila v Plzni dopoledne těžká pracovní plošina muže ve Smetanovo sadech ve Velkém divadle a způsobila mu vážné poranění dolních končetin. A přibývají postupně i další závažné případy.

Nehoda v zahrádkářské kolonii v Holýšově se stala v okamžiku, kdy dva muži přepravovali pomocí traktoru dřevo naložené na valníku po zledovatělé cestě. Když traktor začal podkluzovat a nemohl v terénu dál pokračovat v cestě, jeden z mužů si údajně stoupl na oj valníku a za jízdy podsypával kola popelem. Bohužel muž spadl přímo pod valník, který ho ještě několik metrů vlekl pod sebou. „Utrpěl těžký úraz hrudníku a dolních končetin. Vrtulník letecké záchranné služby ho transportoval na oddělení emergency do plzeňské fakultní nemocnice,“ uvedl Josef Trefil ze záchranky. Vyšetřováním případu se teď zabývá policie.

V Plzni zasahovali v neděli dopoledne záchranáři ve Velkém divadle ve Smetanovo sadech, kde asi čtyřicetiletého muže zavalila 450 kilogramů vážící plošina při manipulaci s pódiem. Zraněného kolegu tam našel další pracovník divadla. Na místo přijeli vedle záchranářů také hasiči, kteří pomocí rozpínacích zvedacích vaků zraněného muže vyprostili. Podle informací Josefa Trefila odvezli záchranáři tohoto pacienta na chirurgickou ambulanci do fakultní nemocnice s vážným poraněním dolních končetin. I v tomto případě okolnosti úrazu prověřují policisté s podezřením na porušení bezpečnostních předpisů při práci. Svoji podstatnou roli v celém případu sehraje i fakt, že zraněný pracovník divadla byl pod vlivem alkoholu, když manipuloval s jevištní technikou, která ho pak zavalila.

Při sobotní srážce vozů značky Mercedes a BWM u Kralovic se vážně zranili dva lidé. Bavorák jedou od Hadačky směrem na Kralovice se při předjíždění střetl s protijedoucím mercedesem. Po nárazu MBW vyletělo ze silnice a zůstalo převrácené v příkopu. Jeho pětašedesátiletý řidič utrpěl poranění hlavy a byl převezen na chirurgickou kliniku do FN Plzeň na Lochotíně. Na stejné oddělení do nemocnice putovala i spolujezdkyně z mercedesu. „Žena narozená v roce 1945 měla poraněný hrudník,“ dodal náměstek ředitele záchranky Robin Šín. Oba řidiči měli negativní test na alkohol.

Žádnou pomoc už bohužel nemohli záchranáři poskytnout staršímu muži, který v neděli po poledni z dosud neznámých příčin vypadl z okna domu ve 12. patře v Kaznějovské ulici v Plzni. Čtyřiatřicetiletý muž původem z Číny už byl na místě mrtvý a záchranáři už mohli jen přivolat koronera, aby ohledal tělo. Případ teď na místě vyšetřuje policie. Pravděpodobně se jedná o sebevraždu. Vyloučit ovšem nelze ani nešťastnou náhodu nebo úmyslné jednání další osoby.  

Vzhledem k tomu, že víkend ještě zdaleka nekončí, lze očekávat ještě další výjezdy složek IZS do akce

Fotogalerie

V neděli zasahoval v Holýšově u vážného zrnění i vrtulník letecké záchranné služby - ilustrační foto | Autor: TV ZAK