Jsme televize vašeho kraje

Trest za vraždu novorozence z babyboxu padne až 13. dubna

Plzeň, publikováno 05.03.2018, autor: Richard Beneš

Obžalované hrozí za vraždu novorozence až výjimečný doživotní trest | Autor: TV ZAK

Na 9. dubna, kdy zazní závěrečné řeči, odročil v pondělí soudce plzeňského krajského soudu případ ženy obžalované z vraždy novorozence odloženého do babyboxu. Samotné vynesení rozsudku pak soudce Tomáš Bouček naplánoval na 13. dubna. Obžalované hrozí 20 let vězení, případně až výjimečný doživotní trest. Podle obžaloby loni v červenci způsobila v koupelně bytu hrubým násilím svému právě narozenému synovi těžká zranění hlavy. Stalo se tak časně ráno po překotném domácím porodu. Dítě pak odvezla do babyboxu matka mladé ženy, která ji vyrušila. Na následky těžkých zranění chlapeček druhý den v nemocnici zemřel.

U soudu zaznělo, že miminko bylo v kritickém stavu a následující den v nemocnici na otok mozku po těžkém zranění hlavy zemřelo. Mělo četné zlomeniny lebky, podle odborníků mu někdo značnou silou zmáčkl hlavu. Vyloučili, že by zranění vznikla při porodu nebo třeba neopatrnou manipulací při převozu. Obžalovaná od začátku svoji vinu popírala a před soudem vypověděla, že neudělala to, z čeho ji obžaloba viní. Nedokázala vysvětlit, jak mohl novorozenec utrpět způsobená zranění.

Před soudem nevypovídala její matka, která už při výslechu na policii uvedla, že o těhotenství své dcery nevěděla. Když ženu přistihla bezprostředně po porodu, vzala dítě a odvezla ho do babyboxu. Novorozenec byl zabalený do textilu, žena ho vezla na přední sedačce, kam dítě položila. Celou cestu slabě plakalo. Žena vyloučila, že by dítěti nějak ublížila a zcela vyloučila, že by se zranilo cestou do babyboxu.

Před soudem vypovídala také lékařka, která chlapce z babyboxu vyndala. „Miminko bylo zabalené ve froté županu. Nebyly na něm stopy žádného většího krvácení, miminko se mi zdálo prochladlé, promodralé, monotónně stále plakalo a na nic nereagovalo,“ řekla Simona Zunová.

Obhájce obžalované ženy navrhl soudci doplnění dokazování, které ale senát zamítl. „Absolutně s tím nesouhlasím. Mám za to, že soud vůbec nemá zájem na to, dobrat se objektivní pravdy. Z objektivních důkazů vyplývá, že zranění nemusela – já neříkám, že neudělala, ale že nemusela způsobit obžalovaná,“ hájil svoji klientku obhájce Vít Zahálka.

Opačného názoru byl ovšem soudce Tomáš Bouček. „Znalci konstatovali, že zranění nevzniklo nešťastnou manipulací, nevzniklo náhodou, ale vzniklo použitím velmi hrubého násilí proti hlavičce novorozence,“ konstatoval soudce. Rozsudek by měl vynést v dubnu.

Fotogalerie

Obžalované hrozí za vraždu novorozence až výjimečný doživotní trest | Autor: TV ZAK
Obžalované hrozí za vraždu novorozence až výjimečný doživotní trest | Autor: TV ZAK
Obžalované hrozí za vraždu novorozence až výjimečný doživotní trest | Autor: TV ZAK