Jsme televize vašeho kraje

Potetovaný prezidentský kandidát Vladimír Franz zaujal v Plzni davy voličů

Plzeň, publikováno 07.10.2012, autor: Richard Beneš

Prezidentský kandidát Vladimír Franz v Plzni | Autor: Richard Beneš

Tour de Franz měla v pátek odpoledne zastávku v Plzni a pokud by si někdo myslel, že v tomto nepříliš příznivém termínu dorazí ke kašně u Západočeského muzea jen pár jedinců, šeredně by se mýlil. Na setkání s jednoznačně nejpřekvapivějším prezidentským kandidátem, potetovaným Vladimírem Franzem, totiž dorazily téměř tři stovky intelektuálně a na první pohled umělecky mnohdy umělecky orientovaných lidí, vesměs mladšího věku.

Nechyběli však ani senioři. Nikomu z nich nevadilo, že museli na profesora Franze čekat půl hodiny, protože se zdržel v zácpě na dálnici D5 u Berouna, stejně jako se to o tři dny dříve podařilo i ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi, který jel do Plzně na setkání s voliči TOP 09. Ihned po příjezdu a krátkém úvodu představitele Iniciativy Vladimír Franz prezidentem se mikrofonu chopil profesor Franz oblečený v džínách, saku s tričkem a s pořádně špičatými koženými botami na nohou. Shromážděným pak s úsměvem servíroval své názory na prezidentství, současnou politickou situaci, vysvětlil, co jej přivedlo k prezidentské kandidatuře a mluvil samozřejmě i o svém tetování. Příjemně ho překvapil fakt, že na setkání s ním dorazilo takové množství lidí.

„Prezident hraje hlavní roli v představení, které se po něm jmenuje, ale musí být i jeho divákem. Je to poslání, ale zároveň i oběť, prezident musí být víc než symbolem státu, ale zároveň i jeho občanem, musí vědět, co se děje nahoře i dole. Prezident je harmonizátorem i propojitelem, měl by mít občanský rozměr a pojmenovávat, co je dobré a co špatné,“ vysvětlil na úvod své představy o prezidentství Vladimír Franz. Podle jeho slov by měl mít prezident možnost aktivně vstupovat do tvorby zákonů, není dobré, aby se mohl vyjadřovat už jen k hotovým zákonům a ve finále mít právo veta.

Vladimír Franz přijel do Plzně i s partnerkou Idou Saudkovou | Autor: Richard Beneš

Občany pak vyzval Vladimír Franz k tomu, aby byli občansky gramotní a nenechali se okrádat. Zároveň podotkl, že by se lidé neměli chovat k zemi jako k pozemku určenému k vydrancování. Zmínil, že bych chtěl přispět k duchovní obnově naší země, což ovšem není běh na krátkou trať a záležitost několika měsíců. Podotkl, že republice nyní chybí duchovní rozměr, jako tomu bylo v dobách prezidenta Masaryka.

„Divím se, že na prezidenta kandidují i lidé, kteří během posledních 20 let stáli ve vedení tohoto státu. Připadá mi to, jako kdyby klíště chtělo pomáhat při léčbě boreliózy. Moje cesta není kryta žádnými zájmovými skupinami a stranickými sekretariáty. Spoléhám na Iniciativu Vladimír Franz prezidentem, nasazení dobrovolníků z řad mých příznivců při sběru podpisů, fungování sociálních sítí a samozřejmě i sám na sebe,“ uvedl Franz. Jeho iniciativa má ve svých zásadách bod, podle kterého nebude vybírat žádné peníze na kampaň, dokud úspěšně nezíská potřebných 50 tisíc podpisů. Zatím má iniciativa asi polovinu podpisů, ale neustále rostou. Jen v Plzni dokázali dobrovolníci za den nasbírat téměř tisícovku podpisů.

Podpisů na podporu prezidentské kandidatury Vladimíra Franze utěšeně přibývalo | Autor: Richard Beneš

Prezidentský kandidát Vladimír Franz podporuje omezení imunity zákonodárců pouze na projevy v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Podporuje sebevědomá státní zastupitelství, nezávislé soudy a odvážnou policii při potírání korupce, vyšetřování předražených státních zakázek a prorůstání organizovaného zločinu do veřejného života. Sám sebe Franz považuje za eurorealistu, ČR by měla být sebevědomým členem EU, měla by prosazovat své zájmy a získávat si spojence mezi dalšími členskými zeměmi. Zavedení eura v ČR není podle jeho názoru aktuálním tématem.

Posluchačů měl Vladimír Franz kolem 300 | Autor: Richard Beneš

„Odluku církve od státu považuji za správnou věc, která povede k její nezávislosti na státním rozpočtu. Pokud však vláda nedovede objasnit, jakou metodou došla k cifrám, které to mají řešit a proč je to nutné právě teď, kdy se škrtají výdaje na kde co, pak je asi něco špatně,“ řekl Franz. Mimo jiné uvedl i to, že je pro využití léčebných účinků konopí. „Jsem proti kriminalizaci jeho užívání, ale netoleruji, je-li nabízeno mladistvým, stejně jako alkohol. Souhlasím s postihem, pokud ho užije řidič před jízdou, nebo při jakékoliv činnosti, která vyžaduje zvýšenou pozornost kvůli bezpečnosti,“ konstatoval prezidentský kandidát.

„Neexistuje nějaký manuál, který by stanovoval, jak má vypadat prezident, jak má být velký, jaké má mít vlasy a tak podobně. Proto jsem přesvědčen, že mé tetování není hendikep. Moje tetování je výsledkem dlouhodobě promýšlené koncepce, nikoli náhlého hnutí mysli. Jde o výraz trvalého a neměnného rozhodnutí stát si za svým, a to v dobrém i zlém. Tetování je projevem svobodné vůle, nikomu druhému nezasahující do jeho svobod. Břímě tetování jsem naložil dříve, než jsem se stal profesorem i docentem,“ dodal kulturními cenami ověnčený Franz, který je mimo jiné i absolventem právnické fakulty.

Po zodpovězení všech dotazů vyzval organizátor mítinku všechny jeho účastníky k tomu, aby vytvořili společnou fotografii, tak že se postaví za svého kandidáta Vladimíra Franze. Fotografie pak vznikla naproti kašně na pozadí Západočeského muzea. 

Společné foto s plzeňskými příznivci | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Prezidentský kandidát Vladimír Franz v Plzni | Autor: Richard Beneš
Posluchačů měl Vladimír Franz kolem 300 | Autor: Richard Beneš
Vladimír Franz přijel do Plzně i s partnerkou Idou Saudkovou | Autor: Richard Beneš
Společné foto s plzeňskými příznivci | Autor: Richard Beneš
Plzeňané podporují svými podpisy kandidaturu Vladimíra Franze na prezidenta | Autor: Richard Beneš
Kandidát na prezidenta v akci | Autor: Richard Beneš
Profesor Franz měl početné publikum | Autor: Richard Beneš
Vladimír Franz | Autor: Richard Beneš
Podpisů na podporu prezidentské kandidatury Vladimíra Franze utěšeně přibývalo | Autor: Richard Beneš
Neobvyklý kandidát na prezidenta ČR | Autor: Richard Beneš