Jsme televize vašeho kraje

Radnice v Přešticích přišla o prvního místostarostu, odvolali ho koaliční i opoziční zastupitelé

Přeštice, publikováno 10.10.2012, autor: Richard Beneš

Odvolaný místostarosta Přeštic Jiří Hlavín | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Město Přeštice přišlo o svého prvního místostarostu Jiřího Hlavína (NEZ), který byl překvapivě odvolán na základě návrhu jeho koaličního kolegy Richarda Bastla (TOP 09). Přeštice budou nyní fungovat jen s jedním místostarostou, kterým je Jan Königsmark (ČSSD). Starosta Antonín Kmoch (NEZ) s odvoláním prvního místostarosty nesouhlasil, na zastupitelstvu však byl postaven před hotovou věc. Pro odvolání Hlavína nakonec hlasovalo osm z 15 zastupitelů.

Čtyři zástupce koalice podpořili při hlasování o odvolání prvního místostarosty ještě čtyři opoziční zastupitelé. Odvolaný místostarosta zůstává i nadále zaměstnancem městského úřadu, kde pracuje nyní na odboru životního prostředí. Převrat na radnici se nezamlouvá starostovi Kmochovi, který na radnici kandidoval stejně jako Hlavín za uskupení Sdružení SNK ED,SsČR,TOP 09,NK. „Nesouhlasím s důvody, kterými bylo odvolání podloženo a zásadně nesouhlasím se způsobem, jakým ke změně ve vedení města došlo,“ reagoval na aktuální situaci starosta Kmoch.

„Důvody, které vedly k mému odvolání, mi připadají podivné a malicherné. K žádnému mému profesnímu a pracovnímu pochybení nedošlo. Ale když se chce, tak se vždy něco najde. Pravdou je, že s kolegy Bastlem a Václavem Blažkem jsme měli dlouhodobější neshody,“ uvedl pro server Regionpodlupou.cz Jiří Hlavín.  

Odpůrci místostarostovi Hlavínovi vytýkali neodpovědný přístup v organizačních a pracovních povinnostech, nedůstojné a nereprezentativní vystupování města při soutěži mažoretek, kde figuroval Hlavín jako ředitel této tradiční soutěže. Dále mu odpůrci kladli za vinu odklon od volebního programu a nedostatečnou diskusi s voliči.

Odvolaný místostarosta Jiří Hlavín nikdy nebyl členem žádné politické strany. Na přeštickou radnici byl do funkce místostarosty zvolen při posledních volbách, kdy kandidoval na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů, kam se dostal na návrh Strany soukromníků ČR. Předtím podnikal ve stavebnictví jako projektant a této činnosti se i nadále věnuje vedle práce na úřadu. 

Obyvatelé Přeštic diskutující na oficiálním webu města se vesměs shodují v tom, že městu vzhledem k jeho velikosti postačí v současné době pouze jediný místostarosta. 

Fotogalerie

Odvolaný místostarosta Přeštic Jiří Hlavín | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz