Jsme televize vašeho kraje

To je vtip? Na post ředitele krajské organizace hospodařící s obřím rozpočtem má stačit jen maturita!

Plzeň, publikováno 18.04.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Politickou scénou Plzeňského kraje už několik týdnů rezonuje kauza, která se týká krajské správy a údržby silnic (SÚSPK). Poté, co za nestandardních okolností odešel na vlastní žádost, údajně v důsledku tlaku některých osob ve vedení kraje, bývalý generální ředitel Pavel Panuška, vypsal kraj výběrové řízení na jeho nástupce. Řadě politiků se však nelíbí stanovené podmínky výběrového řízení na tuto významnou funkci v čele společnosti, která hospodaří s obrovskými finančními prostředky. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že jsou někomu doslova „ušité na míru.“ Přihlásit se totiž může i uchazeč, který má dokončené pouze středoškolské vzdělání s maturitou. Kromě toho by však měl mít desetiletou praxi s řízením organizace o počtu minimálně 200 zaměstnanců. Politici jsou přesvědčeni o tom, že na tento post je nezbytné vysokoškolské vzdělání.

Pokud by měl uchazeč o funkci generálního ředitele Správy a údržby silnic Plzeňského kraje vysokoškolské vzdělání, stačilo by mu jen pět let praxe v čele společnosti čítající minimálně 200 zaměstnanců. Dále by měl mít znalost problematiky správy a údržby pozemních komunikací nebo problematiky v oblasti průmyslu a dopravy. Uzávěrka výběrového řízení je 30. dubna 2018. Zatímco v soukromém sektoru může být středoškolské vzdělání na manažerském postu dostačující, ve veřejné správě na vyšších úřednických a manažerských postech bývá vysokoškolské vzdělání standardem.

Podobný pohled na celou záležitost měl například krajský zastupitel Martin Záhoř (ANO), kterého jsme požádalo o stanovisko ke kauze. „Je nestandardní, když nám odejde vysokoškolsky vzdělaný odborník, a do výběrového řízení na post ředitele společnosti hospodařící s miliardovým majetkem je v požadavcích, když to řeknu v uvozovkách, pouze středoškolák. Je to nestandardní, když spousta úředníků musí splňovat vysokoškolské vzdělání a jejich odpovědnost je mnohem nižší. Opravdu mě ty požadavky překvapily. Odchodem pana Panušky přišel kraj o člověka s obrovskými zkušenostmi, po kterém okamžitě skočil soukromý sektor a v současné době už dělá ředitele firmy Silnice Klatovy,“ prohlásil krajský zastupitel Martin Záhoř (ANO).

Nespokojenost s podmínkami výběrového řízení už dříve vyslovila ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS). „Ta organizace je obrovská, hospodaří s obrovskými finančními prostředky, žádná jiná organizace nemá na starosti tak velké finanční prostředky a i v mateřské školce na ředitelku máte požadavek, že musí mít vysokou školu. Vadí mi právě ten parametr, že postačuje střední škola, protože 30 let po revoluci se už nemůže nikdo vymlouvat na to, že za komunistů nemohl vystudovat vysokou školu,“ řekla náměstkyně Krejsová.

Nadšený rozhodně není z aktuální situace ani náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD). „Mně nevadí, že je ve výběrovém řízení jako parametr střední škola, byl bych ale rád, aby ten člověk byl takový, že nejen splní podmínky výběrového řízení, ale dokáže řídit SÚS PK jako jednu z největších firem, protože má téměř 600 zaměstnanců. Bylo by dobré, aby měl zkušenost i s řízením lidí rozmístěných po celém kraji. Je rozdíl řídit lidi na SÚS, která má na svém území NP Šumava a horské prostředí a na druhé straně pak společnost v parametru města Plzně. Bohužel jsme se zbavili pana ředitele Panušky, který tato kritéria splňoval a za tři roky ve funkci dokázal společnost zvednout. Po té záležitosti s odchodem ředitele je teď ve společnosti SÚS PK nesoulad mezi zaměstnanci a je to velký problém,“ uvedl Ivo Grüner.

Kritéria výběrového řízení nejsou v pořádku ani pro další náměstkyni hejtmana Ivanu Bartošovou (Koalice pro Plzeňský kraj). „Já jsem radní odpovědná za školství, tedy vzdělanost. Proto mi velmi vadí, že v kritériích na tuto funkci je vedle vysokoškolského, také středoškolské vzdělání. Myslím si, že na pozici generálního ředitele takto významné příspěvkové organizace kraje s tak obrovským rozpočtem by mělo být standardem vysokoškolské vzdělání,“ zdůraznila náměstkyně Ivana Bartošová.

Na nestandardní podmínky vypsaného výběrového řízení poukázal také opoziční zastupitel Richard Pikner z TOP 09. „Ty podmínky výběrového řízení jsou minimálně podivné, ale na druhou stranu je to zodpovědnost koaličního vedení kraje. S námi jako s opozicí samozřejmě takové věci nikdo nekonzultuje. SÚS si nové vedení zaslouží a nemá smysl to výběrové řízení odkládat. Očekával bych ale na tuto funkci člověka s vysokoškolským vzděláním, který nějaký čas působil v řídící funkci. Celá tato kauza mě velmi překvapila. Nevím, jestli mají v záloze nějakého člověka, který je takto schopný a má zkušenosti v oboru,“ konstatoval Richard Pikner.

S tím ovšem úplně nesouhlasí hejtman Josef Bernard (ČSSD), který také striktně popřel, že by byly podmínky výběrového řízení připraveny pro nějakou konkrétní osobu. „Já jsem ty podmínky úplně detailně nezkoumal, dělal je odbor dopravy, pokud vím, tak tam byl velký důraz na předchozí zkušenosti toho daného člověka. Chceme, aby měl praxi, zkušenost s řízením podobné organizace, ale zejména s řízením veřejných zakázek,“ uvedl hejtman. A podobný názor razí i náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN). „Výběrové řízení je vypsáno v té formě, aby bylo co nejširší, samozřejmě, pokud se přihlásí někdo, kdo má zkušenosti s řízením menšího počtu lidí, tak to není vůbec na překážku tomu, aby mohl být třeba vybrán. To jsou jenom takové orientační ukazatele a můžu říct, že rozhodně to není připraveno pro nějakého konkrétního uchazeče,“ dodal Čížek.

Správa a údržba silnic Plzeňského kraje s 550 zaměstnanci spravuje 4616 kilometrů krajských silnic druhé a třetí třídy. Hospodaří se stabilním rozpočtem kolem 550 milionů korun.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš