Jsme televize vašeho kraje

Lídr Sdružení nestraníků vyfasoval před volbami flastr u soudu

Rokycany, publikováno 11.10.2012, autor: Richard Beneš

Václav Prokůpek (vpravo) během předvolební diskuse lídrů politických stran | Autor: Richard Beneš

Čerstvý flastr za výtržnictví si vykoledoval u rokycanského okresního soudu těsně před vypuknutím krajských voleb lídr kandidátky Sdružení nestraníků v Plzeňském kraji Václav Prokůpek. Za dva roky starou rvačku se seniorem v Mirošově na Rokycansku uložil soudce Prokůpkovi čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Stejný verdikt padl v této kauze již před dvěma léty.

Obžalovaný Prokůpek po vynesení rozsudku uvedl, že ho rozhodnutí nepřekvapilo a označil ho za politicky motivované. „Moje verze toho, co se stalo, je od počátku neměnná. Kdybyste nesoudili Václava Prokůpka, kritika tohoto režimu, tak je věc dávno poslaná na přestupek. Je to politický proces,“ konstatoval ve své závěrečné řeči před soudem Prokůpek.

I přes rozhodnutí soudu zůstává Prokůpek v čele kandidátky Sdružení nestraníků. A to i přesto, že se před 14 dny celostátní vedení Sdružení nestraníků distancovalo od osoby Václava Prokůpka a vyzvalo voliče, aby ho nevolili. „Vedení hnutí Sdružení nestraníků se seznámilo s předvolebními politickými aktivitami Václava Prokůpka v Plzeňském kraji a v této souvislosti prohlašuje, že tato osoba není členem Sdružení nestraníků a nikdy jím nebyla. Pan Václav Prokůpek zatajil vedení hnutí Sdružení nestraníků svoji politickou minulost a lživě informoval o svém společenském postavení,“ uvedl ve svém prohlášení předseda Sdružení nestraníků Jan Kryčer.

„Moje politická minulost je v pořádku, nabídl jsem lidem z naší kandidátky, že rezignuji na svůj post na kandidátce. Ti ovšem moji demisi nepřijali, tak zůstávám a jdu do voleb,“ informoval Prokůpek, který byl v minulosti regionálním šéfem Dělnické strany (DS).

A za co byl vlastně Prokůpek tentokrát odsouzen? V roce 2010 se popral se čtyřiasedmdesátiletým důchodcem. Ve výpovědi na policii uvedl Prokůpek, že napadeným nebyl poškozený důchodce, ale on sám. „Když jsem telefonoval venku před barem, přišel ke mně nějaký člověk a začal mi nadávat, že jsem hajzl černoprdelnickej a že ho moje máma obrala o důchod. Pak mě praštil do obličeje, zasáhl oko a mlátil do mě taškou, ve které měl 30 centimetrů dlouhý nůž. Já se jen bránil a omylem zasáhl muže loktem do obličeje," vypověděl k události do policejního protokolu Prokůpek s tím, že se pak vrátil do baru, zaplatil a odešel. Cestou domů pak Prokůpek znovu potkal agresivního důchodce, který kopal do dveří v domě jeho příbuzné. Nejprve ho okřiknul, ale důchodce na něho opět zaútočil a dvojice dopadla do předzahrádky u domu. V nemocnici skončili se zraněním oba aktéři incidentu.

U soudu se ovšem projednává ještě druhý případ z roku 2009, kde figuruje Prokůpek v pozici obžalovaného, tentokrát za údajné zbití poslance a bývalého náměstka hejtmana Plzeňského kraje Vladislava Vilímce (ODS). Prokůpek tvrdí, že on nikoho v Plzni nemohl zbít, protože byl v té době v Maďarsku. I v tomto případě vyvázl Prokůpek s podmínkou, odvolací soud i tento verdikt zrušil a vrátil zpět k projednání okresnímu soudu. Ten v novém líčení ještě nerozhodl. 

Fotogalerie

Václav Prokůpek (vpravo) během předvolební diskuse lídrů politických stran | Autor: Richard Beneš