Jsme televize vašeho kraje

ODS zvítězila v krajských volbách, na záda jí dýchá ČSSD

Plzeňský kraj, publikováno 13.10.2012, autor: Richard Beneš

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vítězem Krajských voleb 2012 se v Plzeňském kraji stala ODS a bylo to v rámci celé České republiky jediné vítězství občanských demokratů. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu získala ODS 15 křesel, stejně jako největší rival ČSSD. Sociální demokraté skončili těsně na druhém místě. Třetí příčku zajistili disciplinovaní voliči KSČM. V zastupitelstvu čeká na komunisty hned 12 křesel. Poslední stranou, která se dokázala přehoupnout přes pětiprocentní hranici, se stala s odřenými zády TOP 09 a Starostové. Na jejich zástupce zbyla v zastupitelstvu jen tři křesla.

Těsně pod pětiprocentní hranicí zůstala Koalice pro Plzeňský kraj, na kterou už nezbyl žádný mandát. U voličů propadla také Strana práv občanů – Zemanovci, kteří si dělali veliké naděje, že překročí pětiprocentní hranici. Nakonec skončili na šestém místě, následováni Sdružením pro náš kraj. Osmá příčka pak patří České pirátské straně.

I když v Plzeňském kraji nejvíce bodovala ODS, faktickým vítězem voleb se zřejmě stane ČSSD. I kdyby se ODS spojila se zástupci TOP 09 a Starostové, nezískají v zastupitelstvu většinu. Pokud by ČSSD nešla s ODS do koalice, stejně jako je tomu na plzeňském magistrátu, nabízí se sociálním demokratům spojenectví s KSČM. Komunistům už by ovšem nestačila tichá podpora, jako tomu bylo na kraji doposud, ale vzhledem k získaným 12 mandátům by zcela jistě požadovali i křesla v krajské radě. Spolupráci s KSČM naopak ještě před volbami odmítal krajský šéf ODS Jiří Pospíšil. Ten vyloučil spolupráci s nedemokratickými stranami. 

Další podrobnosti k volbám a zpravodajství z jednotlivých volebních štábů připravujeme.  

Fotogalerie

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš