Jsme televize vašeho kraje

Plzeň má zpracovaný program rozvoje kultury do roku 2030

Plzeň, publikováno 28.05.2018, autor: Richard Beneš

V Plzni se kultuře daří - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Nový program rozvoje kultury do roku 2030 připravilo město Plzeň. Materiál, který už schválilo zastupitelstvo, definuje cíle města v oblasti kultury na příštích deset let. Současně stanoví opatření, jež mají zajistit nejen správu i stabilizaci kulturních aktivit ve městě, ale i jejich rozvoj. Na jeho vzniku se podíleli zástupci města, plzeňských kulturních institucí, odborníci i samotní občané. Město například plánuje vybudovat moderní Knihovnu města Plzně a novou stálou expozici Patton Memorial Plzeň, chystá také rekonstrukci DEPO2015 na moderní multifunkční kulturní prostor.

„Plzeňská kulturní scéna a její aktéři prošli v uplynulých deseti letech dynamickým vývojem a profesionální proměnou, kterou významně posílil projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Plzeň má špičkový umělecký a kulturní potenciál a může se stát pro celou Českou republiku modelovým příkladem udržitelnosti pozitivních dopadů stimulace rozvoje města kulturou a její koncepční podporou. Dotační podpora aktivit v oblasti kultury se v Plzni soustavně rozvíjí již přes 20 let, což je v tuzemském prostředí zcela unikátní,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Program rozvoje kultury města Plzně na období 2020 - 2030 navazuje na stávající strategický dokument Program rozvoje kultury ve městě Plzni na léta 2009 - 2019. Dokument se zaměřuje na čtyři základní strategické cíle: Kulturní značka města, Občanská společnost, Fyzický prostor pro kulturu a Stabilní systém správy a podpory kultury. Pro každý cíl jsou navržena konkrétnější opatření. Město by mělo například ustanovit pracovní skupinu pro odborný výběr klíčových kulturních událostí, festivalů, získat sídlo kulturní instituce národního nebo mezinárodního významu, poskytovat podnikatelské vouchery pro oblast kulturních a kreativních odvětví.

Mezi další cíle města patří podpora kreativních start-upů, vznik adekvátní stálé expozice o díle Ladislava Sutnara, založení Kreativního klastru v Plzni, zapojení město do sítě UNESCO Creative Cities Network. Plzeň by také chtěla vybudovat jednu novou velkou profilovou kulturní akci pro veřejnost i turisty, posilovat prezentaci města jako kulturní destinace, zajímavý bude i projekt vycházkových tras za uměním ve veřejném prostoru. Plzeň hodlá financovat kulturu optimálně na devíti procentech provozních výdajů Magistrátu města Plzně.

Práce na dokumentu začaly v závěru roku 2016. Podkladem při jeho tvorbě byl i průzkum názorů obyvatel na kulturu. Celkem přišlo 1415 odpovědí. Přes 92 procent respondentů uvedlo, že je zcela či částečně spokojeno s nabídkou kulturního dění v krajské metropoli. Nespokojeno, i jen částečně, je pak okolo sedmi procent respondentů. Z fungování kulturních institucí byly nejlépe hodnoceny knihovny, divadla a kina v Plzni. Návštěvníci kulturních akcí v Plzni nejraději navštěvují zdejší divadla, akce ve veřejném prostoru, jako je Živá ulice, Pilsner fest či trhy, kina, Měšťanskou besedu, DEPO2015, ale také menší kulturní zařízení – Papírnu a Moving Station.

Fotogalerie

V Plzni se kultuře daří - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš