Jsme televize vašeho kraje

Turisté se mohou radovat, na šumavský Březník se vrací nabídka občerstvení

Plzeň, publikováno 29.05.2018, autor: Richard Beneš

Březník je oblíbený turistický cíl | Autor: Richard Beneš

Po třech letech se vrací nabídka občerstvení do slavné šumavské hájovny na Březníku. Stalo se tak díky řadě opatření, které udělala Správa NP Šumava v souvislosti s vypouštěním odpadních vod, aby zabránila jejich samovolnému úniku do volné přírody v těsném sousedství nejcennějších, přírodních zón. V létě si turisté na Březníku pochutnají na polévce a výběru z několika hlavních jídel, to vše pak mohou zapít místním pivním speciálem.

„V souvislosti s únikem odpadních vod nám za tento prohřešek Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu 300 tisíc korun. Museli jsme proto zrušit původní provoz restaurace, následně bylo nutné utěsnit propouštějící jímku, abychom mohli alespoň zprovoznit sociální zázemí a provozovat infocentrum,“ vyjmenovává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. „Mezitím jsme také připravili projekt na čistírnu odpadních vod a energetické zabezpečení provozu nemovitosti. To je teď stále v procesu povolování,“ doplňuje Jan Dvořák.

Právě proto, že se stavba čistírny stále prodlužuje, chtěla Správa NP Šumava zajistit občerstvení alespoň v rámci letní sezóny. „Dohodu jsme našli u místního podnikatele, majitele Pivovaru Lyer, který nám za určitých podmínek zajistí občerstvení na Březníku od června až do října. Nebude to mít ale jednoduché, omezující bude množství odpadních vod, které budou plnit nepropustnou jímku a také omezená možnost dodávky elektrické energie, kterou bude stále vyrábět dieselagregát, tentokrát zcela nový s nižšími emisemi,“ vysvětluje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

S tím vším ale provozovatel počítá. I proto bude jídla připravovat na Modravě v Pivovaru Lyer a na Březníku je bude pouze ohřívat a vydávat. „Návštěvníci si mohou být jisti, že tím kvalita jídla neutrpí, za to se osobně zaručuji,“ tvrdí šéfkuchař pivovaru Lyer Aleš Vaněček. „V nabídce bude polévka, tři až čtyři hlavní jídla a nezapomeneme ani na sladkou tečku v podobě nějakého koláče. Vše bude připravováno v duchu poctivé, staročeské kuchyně a těším se, až si naše jídla budou návštěvníci vychutnávat v tom úžasném místě na Březníku,“ doplňuje Vaněček.

A chybět nebude ani na Modravě vařené pivo, jak potvrzuje vrchní sládek Pivovaru Lyer Jaroslav Kouba. „Na čepu bude světlá a tmavá jedenáctka a na červenec a srpen připravujeme pro výčep na Březníku jednu speciální várku piva. Samozřejmostí budou i domácí limonády.“

Do prostor informačního střediska chystá správa národního parku také novinky pro nejmenší návštěvníky v podobě různých skládaček, jednoduchých naučných her, děti budou mít možnost namalovat obrázky a poslat je do výtvarné soutěže k letos vyhlášenému Roku pralesů. V prostorách muzea se návštěvníci vrátí do doby Karla Klostermanna, na místě se mohou začíst do jeho románů a povídek při pití kávy či čaje v malebném šumavském údolí.

Občerstvení na Březníku společně s informačním střediskem a muzeem Karla Klostermanna bude v provozu od 1. června do 30. září každý den od 10:00 do 16:30 hodin. V říjnu pak o víkendech a při státním svátku 28.10.

Fotogalerie

Březník je oblíbený turistický cíl | Autor: Richard Beneš
Březník je oblíbený turistický cíl | Autor: Richard Beneš
Pohled z Březníku na údolí Luzného a horu Luzný | Autor: Richard Beneš
Pohled z Březníku na údolí Luzného a horu Luzný | Autor: Richard Beneš
Pohled z Březníku na údolí Luzného a horu Luzný | Autor: Richard Beneš
Pohled z Březníku na údolí Luzného a horu Luzný | Autor: Richard Beneš