Jsme televize vašeho kraje

V sídle ODS zavládla po volbách vítězná euforie i když zřejmě skončí v opozici

Plzeň, publikováno 13.10.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil si užívá vítězství ve volbách společně s Marcelou Krejsovou a primátorem Martinem Baxou | Autor: Richard Beneš

Obrovská euforie a značné nadšení panovalo v sobotu večer v krajském sídle ODS v centru Plzně, kde se oslavovalo jediné vítězství občanských demokratů v rámci krajů z celé České republiky. Rozjařený lídr Jiří Pospíšil si bouchnul sektem společně s primátorem Plzně Martinem Baxou, dvojkou z kandidátky Marcelou Krejsovou a bývalým hejtmanem Petrem Zimmermannem. Ve stejné chvíli v sídle ČSSD označil současný hejtman Milan Chovanec těsné vítězství ODS za vítězství Pyrrhovo. Naznačil tak, že i když ODS získala stejně jako ČSSD 15 mandátů do krajského zastupitelstva, budou to sociální demokraté, kteří opět ovládnou kraj, protože se zřejmě spojí s komunisty. Ti totiž vybojovali 12 mandátů v zastupitelstvu a budou se snažit získat podíl ve vedení kraje.

„Je to pro nás historický výsledek v době kdy ODS v jiných krajích výrazně prohrála. Já osobně si mimořádně cením toho, že jsem získal přes 40 procent preferenčních hlasů. Bral jsem tyto volby i jako referendum o tom, zda mám zůstat v politice, nebo se už jen uchýlit do Muzea Kampa, pomáhat paní Medě Mládkové. Voličům mohu slíbit, že zůstanu v krajské politice a budu hájit jejich zájmy v krajském zastupitelstvu. Je to pro nás fenomenální výsledek,“ nešetřil superlativy Jiří Pospíšil.

ODS podle slov Pospíšila čeká nyní vyjednávání s demokratickými stranami, nebudou v žádném případě jednat s komunisty. „Bude to nyní hlavně na sociální demokracii, aby se rozhodla o tom, zda bude uvažovat o povolební koalici s námi, nebo zda vstoupí do koalice s KSČM. Já jsem přesvědčen, že komunisté budou chtít být aktivní v krajské radě, nepůjdou jen na pasivní podporu sociální demokracie v zastupitelstvu. Bude to jen na rozhodnutí pana Chovance a jeho týmu, zda on bude první v Plzeňském kraji, který osvobodila americká armáda a má výraznou prozápadní tradici a přivede komunisty opět aktivně k moci, aby mohli vytvořit po dvaceti létech pevnou hráz socialismu,“ řekl Pospíšil.

„Jsme připraveni vést s ČSSD debatu o velké koalici, na druhou stranu nechceme do koalice, kde bychom nemohli naplňovat náš program, křesla pro nás nejsou primární. Jsem připraven vést v klidu opozici v krajském zastupitelstvu. Předpokládám, že nyní bychom měli my začít vyjednávat, protože jsme volby vyhráli, nabídneme ČSSD debatu nad programovými prioritami a uvidíme, zda se shodneme, či nikoliv. Nehodláme slevit z našeho programu a nechceme být v nějaké nedůstojné pozici ve vedení kraje. Klíčové bude rozhodnutí pana Chovance, zda půjde s námi nebo s komunisty,“ konstatoval krajský šéf ODS.

Sektem poléval Jiří Pospíšil i svého slona pro štěstí | Autor: Richard Beneš

Volební úspěch Jiřího Pospíšila nemusí nutně skončit na úrovni kraje. On sám prohlásil, že bude na nadcházejícím sněmu ODS usilovat o získání postu místopředsedy strany. Na dotaz, zda nepomýšlí na křeslo předsedy ODS, se jen významně zasmál.  

I když ODS zvítězila ve volbách, oslavovalo se jen střídmě. Kromě několika lahví sektu měli hosté k dispozici ještě točené pivo a občerstvení se podávalo jen formou obložených mís, které byly na stolech. Hosté z řad členů i sympatizantů neustále přicházeli a odcházeli. Nikdo se na místě nezdržoval dlouho.     

Fotogalerie

Jiří Pospíšil si užívá vítězství ve volbách společně s Marcelou Krejsovou a primátorem Martinem Baxou | Autor: Richard Beneš
Sektem poléval Jiří Pospíšil i svého slona pro štěstí | Autor: Richard Beneš