Jsme televize vašeho kraje

Dronfest lámal rekordy, festival bezpilotního létání přilákal 8000 návštěvníků

Plzeň, publikováno 04.06.2018, autor: Richard Beneš

Dronfest lámal rekordy, festival bezpilotního létání přilákal 8000 návštěvníků | Autor: Dronfest

Osm tisíc návštěvníků si v Plzni o víkendu nenechalo ujít už třetí ročník unikátního festivalu bezpilotního létání DronFest. Nevšední show, která je zařazena mezi největší akce svého druhu na světě, nabídka letecké ukázky, veletrh dronů, závody v FPV létání, přednášky na nejrůznější témata a zajímavý doprovodný program. Aktivity související s drony jsou součástí konceptu Smart City Plzeň, který má za cíl přinášet taková řešení, jež vylepšují kvalitu života obyvatelům západočeské metropole.

„Třetí ročník DronFestu opět ukázal, že drony jsou pro veřejnost velmi atraktivní téma. Tuto akci jsme začali pořádat, abychom lidem přiblížili a popularizovali oblast bezpilotního leteckého průmyslu a samozřejmě představili aktivity, které realizuje naše město. Plzeň má totiž opravdu stabilní základnu spojenou s tímto odvětvím – máme Dronet, vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi, pomocí dronů měříme úniky tepla v budovách, spolupracujeme s integrovaným záchranným systémem,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). Drony dále v Plzni monitorují napadení kůrovcem v městských lesích, provádějí přesné kontroly mostních konstrukcí a řadu dalších velmi užitečných činností.

Festival hostil také známé osobnosti, které se představily v rámci přednášek nebo na veletržních stáncích. Plný sál lidí si užíval vyprávění fotografa Petra Jana Juračky, emoce budily také záběry, které odprezentovala Gail Orenstein, světově proslulá novinářka, jež monitoruje dronem dění v zemích zasažených válečným konfliktem.

„Je zřejmé, že se festival povedl a to jak z ohlasů veřejnosti, tak vystavovatelů a lidí, kteří na akci zavítali. Například Gail Orenstein prohlásila, že je z DronFestu nadšená a že jí to, co zde zažila, připomíná Silicon Valley v San Franciscu. Stejně tak nešetřil chválou ani Emmanuel Prévinaire, dvojnásobný držitel Oscara za technické inovace, který se postaral o letecké záběry ve filmech jako Harry Potter nebo James Bond. Ten kromě jiného vyzdvihl jedinečného start-upového ducha Plzně,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která DronFest organizuje.

Velký zájem byl letos také o závody v FPV létání. Těch se zúčastnili piloti, kteří dosahují úspěchů na tuzemské i zahraniční scéně. Lidé se zde mohli potkat třeba i s Janem Mittnerem, nejlepším pilotem závodních dronů v České republice. Na závodech se každý den utkalo kolem 35 pilotů, jejichž stroje létaly maximální rychlostí až 160 km/h. „Pro návštěvníky jsme připravili tribuny a velkoplošné obrazovky, které snímaly obraz z pilotových brýlí, lidé se tak mohli vcítit do role pilota,“ dodal Tomáš Cholinský, projektový manažer Správy informačních technologií města Plzně. Vzhledem k tomu, že obliba festivalu stále narůstá, město hodlá DronFest do budoucna opakovat.

 

Fotogalerie

Dronfest lámal rekordy, festival bezpilotního létání přilákal 8000 návštěvníků | Autor: Dronfest
Velmi vzácným hostem festivalu byla Gail Orenstein, světově proslulá novinářka, jež monitoruje dronem dění v zemích zasažených válečným konfliktem | Autor: Dronfest
Dronfest lámal rekordy, festival bezpilotního létání přilákal 8000 návštěvníků | Autor: Dronfest