Jsme televize vašeho kraje

Divoké husy dostávají plechové límce s číslem, jsou nápadnější než kroužky a lépe se odečítají

Plzeň, publikováno 20.06.2018, autor: Richard Beneš

Kroužkování husí plechovým límcem | Autor: DESOP

Červenými plechovými límci s viditelným číslem teď označují ornitologové divoké husy. Veřejnost zatím není na tento způsob značení příliš zvyklá, lidé se proto ptají, co to má ten pták na krku za plechovku a chtějí vědět, proč ptáci takový límec vůbec dávají. Šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň vysvětluje, že límcování je vědecká činnost, díky které ornitologové získávají data o jednotlivých druzích volně žijících živočichů. Je to vlastně něco jako kroužkování ptáků.

„Límce jsou nápadnější a lépe se odečítají. Díky tomu máme pak více dat sloužících k následné ochraně sledovaných druhů ptactva. I přesto, že o límcování se vedou nejrůznější diskuse, má tato metoda své opodstatnění a konkrétní výsledky,“ uvedl Karel Makoň.

Pod taktovkou Michala Podhrázského, který je hlavním koordinátorem značení husí velkých odchytili plzeňští zvířecí záchranáři celkem devět husí na rybářském revíru rybníka U křížku nedaleko od Líní. Samotný odchyt netrval týmu chytačů ani 15 minut. Nejvíce času ale zabrala příprava odchytového zařízení a strategie samotného odchytu.

Rybník U křížku je uměle vytvořený rybník, na který se již třetím rokem stahují rodiny husí velkých z rezervace Nový rybník a sousedních vodních ploch. I přesto, že se na rybníku provozuje intenzivní sportovní rybolov a není téměř žádná rákosina, pro husy je přehledný, bezpečný a s dobrým přístupem na pastvu. „Přesněji řečeno, plocha je přehledná, pastva na sousedních plochách snadno dostupná, a když je více rodin pohromadě, tak je to pro všechny i bezpečnější. Navíc husy patří k těm chytřejším a inteligentnějším ptákům, jejich přesuny na jiné plochy než hnízdily jsou běžné a mají svůj význam,“ vysvětlil Makoň.

Pokud tedy někdo uvidí na rybníku či poli husu velkou s červeným límcem na krku, určitě by se měl pokusit přečíst na něm číslo a poslat tuto informaci pracovníkům stanice, ideálně s fotkou kdy a kde to bylo.

 

Fotogalerie

Kroužkování husí plechovým límcem | Autor: DESOP
Kroužkování husí plechovým límcem | Autor: DESOP
Kroužkování husí plechovým límcem | Autor: DESOP
Rybník U křížku je oblíbeným hnízdištěm divokých hus
Kroužkování husí plechovým límcem | Autor: DESOP
Nejvíce času zabrala příprava odchytového zařízení | Autor: DESOP
Kroužkování husí | Autor: DESOP