Jsme televize vašeho kraje

U Mostu Milénia se na chodník zřítilo čelo neobývaného domu, trosky nikoho nezavalily

Plzeň, publikováno 13.09.2018, autor: Richard Beneš

Zřítila se celá přední část domu | Autor: Zuzana Duzbabová

Celá přední část neobývaného domu na rohu ulic Mikulášská a U trati se zřítila v noci na čtvrtek. Čelo domu se sesunulo v půl druhé v noci, což bylo obrovské štěstí. Trosky domu totiž zavalily chodník, po kterém ve dne chodí množství lidí. Záchranáři v noci prohledávali sutiny se speciálně vycvičenými psy. Ti nezaznamenali žádnou zavalenou osobu. Z poškozeného domu ještě předtím hasiči evakuovali jednoho bezdomovce, který tam přebýval. Ten vyvázl bez zranění, žádní další lidé se neměli na místě nacházet.

„Z přilehlé ubytovny jsme evakuovali ve spolupráci a odborem krizového řízení města 10 osob do náhradního ubytování na Roudné. Na místo byl povolán statik, který nařídil demolici poškozené částí domu,“ informoval mluvčí hasičů Petr Poncar. Na prohledávání sutin přijeli podle jeho slov služební psi pražské městské policie, vycvičení na vyhledávání zavalených osob. Po šesté hodině ráno předali hasiči místo policistům. Nedávno otevřená část ulice Mikulášská vedoucí k Mostu milénia byla opět uzavřena.

„Město Plzeň vzhledem k zajištění bezpečnosti osob žádá veřejnost, aby pokud možno nevstupovala do těchto míst. Městská hromadná doprava omezena nebyla. Ze samostatného článku domu, který přiléhal ke zřícené části, hasiči evakuovali deset osob. Město Plzeň následně zajistilo celkem 16 lidem náhradní přechodné bydlení ve svém objektu v Plzni na Roudné. Všichni byli zaměstnanci jedné agentury, nyní jednáme s jejími zástupci, aby se o své pracovníky postarali,“ uvedl Jiří Karas, vedoucí oddělení krizového řízení Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) konstatoval, že tento týden je pro město a především pro odbor bezpečnosti velmi náročný s ohledem na vyhořelou ubytovnu. „Intenzivně pracujeme na tom, aby lidem, kterým jsme poskytli první péči a zajistili přechodné bydlení na Roudné, bylo nalezeno náhradní bydlení. Daná pracovní agentura se k tomu staví odpovědně, lze předpokládat, že během dneška minimálně polovina z těch 16 lidí najde nové bydlení,“ přiblížil vývoj situace primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). 

 

Fotogalerie

Majitel dům dlouhou dobu nabízel k pronájmu | Autor: Zuzana Duzbabová
Zřítila se celá přední část domu | Autor: Zuzana Duzbabová
Zřítila se celá přední část domu | Autor: Zuzana Duzbabová
Zřítila se celá přední část domu | Autor: Zuzana Duzbabová
Zřítila se celá přední část domu | Autor: Zuzana Duzbabová