Jsme televize vašeho kraje

ODS bije na poplach a nabízí na kraji koalici s ČSSD i TOP 09 a Starostové

Plzeň, publikováno 23.10.2012, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto - Jednání zastupitelstva Plzeňského kraje | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Ze všech sil se povolební vyjednavači ODS snaží zvrátit situaci v regionu, kde se rýsuje společná vláda ČSSD a KSČM. Zástupci občanských demokratů se proto sešli s představiteli TOP 09 a Starostové, kteří ve volbách získali tři mandáty do krajského zastupitelstva, zatímco ODS jich má 15, stejně jako ČSSD. Zbývajících 12 křesel drží KSČM.

„Vyjednavači obou stran se shodli na tom, že nejlepším řešením pro budoucnost Plzeňského kraje je trojkoalice demokratických stran zvolených do Zastupitelstva Plzeňského kraje, bez účasti KSČM,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz lídr ODS Jiří Pospíšil.

Vyjednavači proto vyzývají ČSSD, aby nepřipustila komunisty k moci v Plzeňském kraji. A nabízejí ČSSD jednání o možné demokratické trojkoalici, ve které by bylo následující složení Rady Plzeňského kraje. ODS by jako vítěz voleb měla hejtmana a tři radní, ČSSD by si nechala čtyři radní a TOP 09 a Starostové by měli v radě jedno křeslo. Tato varianta podle vyjednavačů ODS a TOP 09 a Starostové nejvíce odpovídá vůli voličů v Plzeňském kraji.

V minulých dnech už ovšem jednali zástupci ČSSD a KSČM, kteří si společně notovali a vše nasvědčuje tomu, že nejpravděpodobnější variantou bude vznik levicové koalice. Hejtman Milan Chovanec uvedl, že na křesle hejtmana rozhodně nelpí, ale primární je pro ČSSD souhra v programové spolupráci a tedy programová dohoda s KSČM. Sociální demokraté by ovšem chtěli vládnout sami v jednobarevné radě za tiché podpory KSČM, jako tomu bylo po minulých volbách. S tím ovšem zatím příliš nesouhlasí vyjednavači KSČM, kteří jsou si vědomi zisku silného mandátu a chtějí mít čtyři křesla v radě kraje. Další kolo jednání mezi komunisty a sociálními demokraty je naplánováno na čtvrtek.  

Fotogalerie

Ilustrační foto - Jednání zastupitelstva Plzeňského kraje | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz