Jsme televize vašeho kraje

Vyjednavači mají plné ruce práce, neděle rozhodne o povolebním uspořádání v kraji

Plzeň, publikováno 25.10.2012, autor: Richard Beneš

Až v neděli bude jasno o vládci této budovy | Autor: Richard Beneš

Až v neděli po jednání Krajského výkonného výboru ČSSD bude jasno o povolebním uspořádání v Plzeňském kraji. Ve čtvrtek se sešli vyjednavači sociálních demokratů se svými protějšky z KSČM, aby si ujasnili své požadavky. A podle vývoje jednání je zřejmé, že vše směřuje k vytvoření levicové koalice. Ještě v pátek vpodvečer se ovšem naposledy sejdou k závěrečnému jednání zástupci ČSSD s ODS. Žádné velké překvapení se ovšem konat zřejmě nebude, protože hejtman Milan Chovanec se nechal slyšet, že velké koalici s ODS dává jen nepatrnou šanci.

S velkými plány vstupovali ve čtvrtek do jednání s ČSSD komunisté. „Chceme být v otevřené koalici a nejprve jsme přednesli náš maximalistický požadavek, tedy zisk čtyř křesel v radě a jednoho náměstka hejtmana, zatímco ČSSD by měla pět radních a hejtmana. Tato varianta neprošla, tak jsme slevili na tři radní, stále bychom rádi měli i náměstka hejtmana. Jednat se bude dál i dalším členství v komisích a výborech,“ informoval server Regionpodlupou.cz lídr kandidátky ČSSD Karel Šidlo.

Komunisté by podle slov Karla Šidla měli v krajské radě zájem o místa radních, které uvolnili jejich předchůdci z důvodů neúspěchu ve volbách, nebo že už nekandidovali. Do úvahy by tak přicházel resort životního prostředí, sociální a majetkový. „Uvidíme, jak to všechno dopadne až v neděli po jednání krajského výkonného výboru sociálních demokratů,“ dodal poslanec Šidlo. Těsně před samotným jednáním se sociální demokraté naposledy sejdou s komunisty, aby si vyslechli jejich finální nabídku.

V pátek od 17.00 hodin budou sociální demokraté jednat na magistrátu u primátora Martina Baxy se zástupci ODS o možném vytvoření velké koalice. Vyjednavači ODS vyzývají ČSSD, aby nepřipustila komunisty k moci v Plzeňském kraji. A nabízejí ČSSD jednání o možné demokratické trojkoalici, ve které by bylo následující složení Rady Plzeňského kraje. ODS by jako vítěz voleb měla hejtmana a tři radní, ČSSD by si nechala čtyři radní a TOP 09 a Starostové by měli v radě jedno křeslo. Tato varianta podle vyjednavačů ODS a TOP 09 a Starostové nejvíce odpovídá vůli voličů v Plzeňském kraji. 

„Zhruba 40 členů krajské výkonné rady bude v neděli hlasovat o tom, s kým budeme spolupracovat,“ uvedl hejtman Chovanec. Prioritou je pro něho podle jeho slov programová shoda se svými potenciálními koaličními partnery a té jsou nejblíže komunisté. Sociální demokraté by ovšem nejraději vládli kraji sami za tiché podpory KSČM, jako tomu bylo po minulých volbách. To se ovšem nelíbí komunistům, kteří ve volbách tentokrát získali silný mandát a trvají na členství v radě kraje.

V krajských volbách získala ODS a ČSSD shodně po 15 mandátech do krajského zastupitelstva, KSČM má 12 křesel a TOP 09 a Starostové tři mandáty.

 

 

 

Fotogalerie

Až v neděli bude jasno o vládci této budovy | Autor: Richard Beneš