Jsme televize vašeho kraje

ČSSD nabídla ODS opoziční roli v Plzeňském kraji

Plzeň, publikováno 26.10.2012, autor: Richard Beneš

Zastupitelstvo Plzeňského kraje ovládne levice | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Fakt, že levice bude vládnout v Plzeňském kraji, je víceméně jistotou od pátečního večera, kdy se uskutečnilo závěrečné jednání zástupců ODS a ČSSD. Z jednání totiž vyplynulo, že sociální demokraté počítají s tím, že ODS bude na kraji v opoziční roli. A to i přesto, že ODS je faktickým vítězem krajských voleb. Pro server Regionpodlupou.cz to potvrdil krajský šéf ODS Jiří Pospíšil. Rýsuje se tak otevřená koalice ČSSD a KSČM o které se bude rozhodovat v neděli.

„Sociální demokraté nám nabídli dva předsedy výborů, včetně kontrolního, který by měl dohlížet na jejich činnost na kraji. Potvrdilo se mi to, co jsem říkal už od začátku, že se k vládě v Plzeňském kraji dostanou společně se sociálními demokraty i komunisté. Hejtman Milan Chovanec bude muset nyní svým voličům vysvětlit fakt, že se spojil s komunisty,“ dodal Jiří Pospíšil.  

V neděli se uskuteční závěrečné jednání mezi ČSSD a KSČM kde si sociální demokraté vyslechnou finální požadavky komunistů. Pak zasedne krajský výkonný výbor sociálních demokratů, který rozhodne o definitivním povolebním uspořádání Plzeňského kraje. Už dříve potvrdil hejtman Milan Chovanec, že pro sociální demokraty je důležitá programová shoda se svými potenciálními koaličními partnery. A nejblíže k takové jsou právě komunisté. Ti půjdou do jednání s ČSSD s požadavkem na vytvoření koalice, kdy by chtěli získat nejméně tři posty krajských radních. Zálusk si dělají i na jedno křeslo náměstka hejtmana. Sociální demokraté by ovšem chtěli na kraji nejraději vládnout sami s tichou podporou komunistů, jako tomu bylo po minulých volbách. Tentokrát však komunisté získali ve volbách silnější mandát a nehodlají se spokojit jen s tichou podporou.

Vyjednavači ODS měli původně v plánu vytvořit velkou koalici demokratických stran, která by nepřipustila komunisty v Plzeňském kraji k moci. Občanská demokracie nabízela neúspěšně, že by jako vítěz voleb měla hejtmana a tři radní, ČSSD by si nechala čtyři radní a TOP 09 a Starostové by měli v radě jedno křeslo. Tato varianta podle vyjednavačů ODS a TOP 09 a Starostové by nejvíce odpovídala vůli voličů v Plzeňském kraji. Sociální demokraté ovšem na tuto variantu neslyšeli.  

V krajských volbách získala ODS a ČSSD shodně po 15 mandátech do krajského zastupitelstva, KSČM má 12 křesel a TOP 09 a Starostové tři mandáty.

Fotogalerie

Zastupitelstvo Plzeňského kraje ovládne levice | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz