Jsme televize vašeho kraje

ANO změnilo nominaci na post náměstkyně primátora Plzně, Ivana Mádlová je mimo hru

Plzeň, publikováno 14.11.2018, autor: Richard Beneš

Tato křesla už ve čtvrtek obsadí noví radní města Plzně | Autor: Richard Beneš

Těsně před ustavujícím jednání plzeňského městského zastupitelstva učinilo hnutí ANO razantní změnu v nominaci do rady města. Náměstkyní primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a sociálních věcí se měla původně stát bývalá místostarostka Lochotína Ivana Mádlová. Nakonec však dostala přednost Eliška Bartáková, která byla členkou městského zastupitelstva za hnutí ANO už v minulém volebním období.

Krajský šéf hnutí ANO Roman Zarzycký a zároveň i předseda zastupitelského klubu ANO potvrdil, že změn v nominacích do vedení města ze strany ANO bude více. „Změnili jsme nominaci za klub ANO, do vedení finančního výboru nominujeme ekonoma Jindřicha Blažka. Náš původní nominant do čela finančního výboru Eliška Bartáková se posouvá na resort kultury a sociálních věcí. A to proto, že se této problematice věnuje dlouhou dobu. Ostatní nominace zůstávají tak, jak jsme uvedli při podpisu memoranda o koalici,“ řekl Roman Zarzycký.

Důvody, které vedly hnutí ANO na poslední chvíli ke změně nominace na post náměstkyně primátora Zarzycký odmítl blíže komentovat. „Ty nominace jsme prostě změnili. Personální otázky jsou výsostnou záležitostí dané politické strany. V koaliční smlouvě byla definována pouze nominace kandidáta na primátora,“ vysvětlil Roman Zarzycký.

Kandidát na primátora Plzně Martin Baxa (ODS) uvedl, že koaliční smlouva umožňuje změny v nominacích koaličních partnerů na jednotlivé posty v radě města. Prostě provedli výměnu, kdy se jedna navržená kandidátka změnila na druhou. Ale samozřejmě je to zcela v jejich kompetenci. Připouštím, že to bylo narychlo, ale jak už jsem uvedl, je to čistě věcí našeho koaličního partnera,“ uvedl Martin Baxa.

Další člen radniční koalice a kandidát na post náměstka primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP 09) zmínil, že je to zvláštní věc, změnit takto na poslední chvíli nominaci těsně před ustavujícím jednáním městského zastupitelstva. „Je to ale zcela v kompetenci koaličního partnera, rozhodovat si o personálním obsazení svých členů rady. Mají právo si tam dát koho chtějí,“ dodal Vozobule.

Ustavující jednání Zastupitelstva města Plzně se uskuteční ve čtvrtek 15. listopadu od 14.00 hodin. Na programu bude slib zastupitelů, volba primátora, jeho náměstků a členů rady. Následovat bude volba předsedů výborů a komisí. Příští čtyři roky povede Plzeň čtyřkoalice ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD. V opozici budou Piráti, KDU-ČSL a KSČM.

Fotogalerie

Tato křesla už ve čtvrtek obsadí noví radní města Plzně | Autor: Richard Beneš