Jsme televize vašeho kraje

ČSSD stále nemá jasno o podobě koalice s KSČM

Plzeň, publikováno 28.10.2012, autor: Richard Beneš

Zatím není stále jasno, kdo bude vládnout z této budovy Plzeňskému kraji | Autor: Richard Beneš

Ani po nedělním jednání Krajského výkonného výboru ČSSD není jasná podoba koalice, která povede Plzeňský kraj. Sociální demokraté pouze potvrdili výsledky pátečního jednání se zástupci ODS, kdy odmítli vytvoření velké koalice právě s občanskými demokraty. Krajské vedení sociální demokracie se zatím shodlo pouze v tom, že vedení Plzeňského kraje bude levicové. Nechtějí však přistoupit na požadavek komunistů, kteří chtějí mít v radě kraje tři křesla. Už nyní je jasné, že ustavující jednání krajského zastupitelstva, které se mělo konat 5. listopadu, neproběhne a to i z toho důvodu, že soud bude projednávat jednu stížnost proti výsledku krajských voleb.

Sociální demokraté zatím zcela nevyloučili přímou účast komunistů v krajské radě. Namísto komunisty požadovaných tří křesel v radě a jednoho náměstka hejtmana jsou zatím ochotni nabídnout jen dva posty radních. K dispozici by měli komunisté na výběr tři resorty krajských radních, kteří své posty ve volbách neobhájili nebo nekandidovali. Jedná se o oblast životního prostředí, majetku nebo sociálních věcí.

Hejtman Milan Chovanec uvedl, že sociální demokraté budou s komunisty jednat i v příštích dnech. Už dříve ovšem ČSSD avizovalo, že by chtěli v kraji vládnout sami za tiché podpory KSČM? Jak tomu bylo po minulých krajských volbách. Tentokrát ovšem komunisté získali dvanáct křesel v krajském zastupitelstvu, což považují za velmi silnou pozici, nechtějí se spokojit jen s tichou podporou ČSSD a žádají posty radních, aby se mohli přímo podílet na vedení kraje.  

Už v pátek vpodvečer se sešli vyjednavači ČSSD se svými protějšky z ODS, kterým nabídli roli opoziční strany a kromě toho ve vedení kraje posty dvou předsedů výborů, včetně toho kontrolního, který i po předchozích volbách vykonával člen ODS. Vyjednavači ODS měli původně v plánu vytvořit velkou koalici demokratických stran, která by nepřipustila komunisty v Plzeňském kraji k moci. Občanská demokracie nabízela neúspěšně, že by jako vítěz voleb měla hejtmana a tři radní, ČSSD by si nechala čtyři radní a TOP 09 a Starostové by měli v radě jedno křeslo. Tato varianta podle vyjednavačů ODS a TOP 09 a Starostové by nejvíce odpovídala vůli voličů v Plzeňském kraji. Sociální demokraté ovšem na tuto variantu neslyšeli. 

V krajských volbách získala ODS a ČSSD shodně po 15 mandátech do krajského zastupitelstva, KSČM má 12 křesel a TOP 09 a Starostové tři mandáty.

Ustavující zasedání krajského zastupitelstva komplikuje vedle stále nekončících povolebních jednání také krajský soud. Ten má od čtvrtka dvacetidenní lhůtu, během níž musí projednat jednu stížnost na výsledek krajských voleb. Pokud by se soud se stížností vyrovnal dříve, než v zákonné lhůtě, mohlo by se sejít krajské zastupitelstvo ještě v polovině listopadu. Horší variantou je pak konec listopadu, nebo až začátek prosince. Tato skutečnost také výrazně komplikuje sestavení krajského rozpočtu na příští rok.  

Fotogalerie

Zatím není stále jasno, kdo bude vládnout z této budovy Plzeňskému kraji | Autor: Richard Beneš