Jsme televize vašeho kraje

Prezident republiky vyznamenal plzeňského lékaře Vladimíra Kozu in memoriam

Praha, Plzeň, publikováno 29.10.2012, autor: Richard Beneš

Plzeňský lékař Vladimír Koza obdržel od prezidenta republiky in memoriam státní vyznamenání u příležitosti státního svátku | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Medaili Za zásluhy udělil prezident České republiky Václav Klaus plzeňskému lékaři Vladimíru Kozovi u příležitosti státního svátku 28. října, který připomíná vznik samostatného československého státu. Prezident tím vyhověl žádosti primátora Martina Baxy, který jej na základě rozhodnutí Rady města Plzně požádal o udělení státního vyznamenání uznávanému hematologovi a odborníkovi na transplantaci kostní dřeně in memoriam.

Dlouholetý primář hematologicko-onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice a průkopník transplantací kostní dřeně v České republice Vladimír Koza zemřel letos v červnu ve věku nedožitých 58 let. Před dvaceti lety stál v Plzni u vzniku Českého národního registru dárců kostní dřeně, jenž patří mezi čtyři nejúspěšnější registry na světě. Jeho práce pomohla vytvořit medicínské pracoviště světové úrovně.

„Za záchranu života vděčí Vladimíru Kozovi více jak tisícovka pacientů, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeni. Na počátku 90. let provedl lékař první transplantaci kostní dřeně v Česku, do té doby lidé s leukemií umírali do čtyř let od diagnózy. Nyní se v Plzni každý rok provádí kolem stovky transplantací,“ uvedl primátor Baxa několik důvodů, které vedly k ocenění významného lékaře.

„Působení Vladimíra Kozy v medicíně dalece přesáhlo svým významem hranice Plzeňského kraje i České republiky vůbec. Všichni jsme si velice vážili jeho znalosti medicíny, obdivovali jsme jeho píli, všeobecný přehled, nadšení pro obor a cílevědomost, s níž do poslední chvíle usiloval o další rozvoj špičkového programu transplantací kostní dřeně na svém oddělení i v České republice vůbec,“ uvedlo ve svém prohlášení vedení plzeňské fakultní nemocnice.  

Fotogalerie

Plzeňský lékař Vladimír Koza obdržel od prezidenta republiky in memoriam státní vyznamenání u příležitosti státního svátku | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz