Jsme televize vašeho kraje

Ledovka trápila motoristy v Plzeňském kraji i v noci na sobotu, dopoledne se situace zlepšila

Plzeň, publikováno 01.12.2018, autor: Richard Beneš

V Blahoustech na Tachovsku havaroval na ledě autobus | Autor: HZSPK

V souvislosti s ledovkou na silnicích evidují policisté v Plzeňském kraji od pátečního dopoledne více než šedesát dopravních nehod. Jen v noci na sobotu vyjížděli ke dvěma desítkám dopravních nehod. Ve většině případů se naštěstí jednalo o havárie, při kterých nebyl nikdo z účastníků vážně zraněn. Řidiči při těchto nehodách většinou sjeli do příkopu, nedobrzdili, nebo se dostali do smyku.

„Situace na silnicích v Plzeňském kraji se v od sobotního rána zlepšuje. Od 7.00 hodin evidujeme tři dopravní nehody, které nebyly vážné. V současné době nemáme od řidičů hlášeny komplikace v dopravě, problémy s náledím, či nesjízdnost některých silnic,“ informovala mluvčí policie Markéta Fialová. I nadále jsou vozovky v některých místech regionu namrzlé a někdy i obtížně sjízdné.

Aktuálně mají řidiči největší problémy se sjízdností na Svaté Kateřině, na Domažlicku v okolí Klenčí pod Čerchovem, dále na Klatovsku v okolí Železné Rudy, Srní a Prášil a na severním Plzeňsku je špatně sjízdný úsek serpentin od Plas. „Řidiči by měli především dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi jednotlivými vozidly tak, aby včas mohli zareagovat na případnou změnu v jízdě před sebou jedoucího vozidla, kdy brzdná dráha na kluzké vozovce je podstatně delší,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Důležité je také přizpůsobit rychlost svého vozidla stavu vozovky a svým schopnostem, v těchto povětrnostních podmínkách spíše rychlost snížit. Dále nebrzdit příliš prudce. Samozřejmostí jsou v tomto počasí zimní pneumatiky.

Fotogalerie

V Blahoustech na Tachovsku havaroval na ledě autobus | Autor: HZSPK
V Horní Bříze nedaleko hřbitova skončilo na střeše osobní auto. Dvě lehce zraněné osoby ošetřili záchranáři | Autor: HZSPK