Jsme televize vašeho kraje

O týrané čivavy z plzeňské množírny je zájem, nové páníčky už našlo 24 pejsků

Plzeň, publikováno 03.12.2018, autor: Richard Beneš

O týrané čivavy z Plzně mají lidé velký zájem | Autor: TV ZAK

Už 24 pejsků zachráněných v létě z množírny odhalené v jednom z bytů na plzeňském sídlišti Vinice našlo své nové páníčky. V nabídce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který převzal pejsky do své péče, jich zůstává aktuálně 25. V množírně zajistili policisté více než 100 zbídačených a týraných psů, většinou se jednalo o čivavy. Úřad teď postupně uvolňuje pejsky k prodeji prověřeným zájemcům.

O pejsky je obrovský zájem. Pracovníci úřadu neustále komunikují s množstvím zájemců, kteří se prostřednictvím telefonátů i mailů hlásí z celé republiky. Několik prvních pejsků si už odvezli domů jejich noví majitelé. Další na odvoz čekají. Stáří nabízených pejsků se pohybuje od jednoho roku, až po ty nejstarší, kterým je i 12 let. Rozhodně se nejedná o úplně bezproblémová zvířata. V důsledku pobytu v otřesných podmínkách je řada z nich bojácných, na lidi a třeba i na chůzi na vodítku si teprve zvykají. Mnozí pejsci se potýkají se zdravotními problémy.

„Ceny jednotlivých zvířat se pohybují od několika set korun do dvou tisíc v závislosti na jejich stáří a zdravotním stavu. Ke kupní ceně budou také připočteny náklady na provedenou kastraci,“ uvedla mluvčí policie Rubášová. Kastrace má zajistit, že o tyto pejsky nebudou mít zájem další případní množitelé.

Ze spáchání trestných činů týrání zvířat a neoprávněné podnikání obvinili plzeňští kriminalisté osmačtyřicetiletou ženu. Na dvou místech provozovala množírnu psů, kterou se podařilo odhalit letos v červenci. V otřesných podmínkách držela v jednom panelákovém bytu v Plzni a v domku s Sedlci desítky čivav, které pak nabízela k prodeji i za 15 tisíc korun. Ženě hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Při prohlídce bytu na sídlišti Vinice zajistili policisté téměř 60 psů, kteří běhali volně po bytě nebo byli uzavřeni v klecích plných výkalů. Při domovní prohlídce domku v Sedlci našli policisté desítku uhynulých psů a jednoho psa ještě živého. Zabavení pejsci putovali nejprve do městského útulku pro psy. Po uplynutí doby potřebné pro karanténu zvířata převzal do své péče právě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Fotogalerie

O týrané čivavy z Plzně mají lidé velký zájem | Autor: TV ZAK