Jsme televize vašeho kraje

Sestavení krajského rozpočtu závisí na rychlosti rozhodnutí soudu

Plzeňský kraj, publikováno 30.10.2012, autor: Richard Beneš

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Stížnost na regulérní průběh krajských voleb, kterou podal minulý týden ve čtvrtek k plzeňskému krajskému soudu jeden neúspěšný kandidát, může pořádně zkomplikovat fungování Plzeňského kraje. V ohrožení je především sestavení krajského rozpočtu na příští rok. Vše nyní záleží na tom, jak rychle rozhodne o stížnosti krajský soud.

Ze zákona má soud na vyřízení stížnosti kvůli průběhu voleb dvacetidenní lhůtu, rozhodnout samozřejmě může v mnohem kratším termínu. Už 5. listopadu se mělo konat ustanovující zasedání zastupitelstva, které se však z důvodu podané stížnosti neuskuteční. „Musíme čekat s ustavujícím zasedáním zastupitelstva na rozhodnutí soudu. Bezprostředně po vyhlášení verdiktu můžeme vyhlásit termín konání. Pokud by se zastupitelstvo sešlo v novém složení nejpozději do 26. listopadu, nebylo by ohroženo sestavení a následné schválení krajského rozpočtu na příští rok. Pokud by se ale zastupitelstvo konalo déle, muselo by se přikročit k přijetí rozpočtového provizoria,“ uvedla pro server Regionpodlupou.cz mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.     

Stížnost podaná ke krajskému soudu se týká údajné neregulérnosti předvolební agitace a podal ji zástupce volebního zmocněnce Sdružení nestraníků, které ve volbách získalo pouze 1,16 procenta hlasů. Lídr kandidátky Václav Prokůpek, který stížnost inicioval, je přesvědčen o tom, že volby měly několik nedostatků, které se týkaly jeho osoby. Údajní konkurenti z jiných politických stran se ho prý snažili těsně před konáním voleb zdiskreditovat objednanými články v tisku.

Faktem je, že se v tisku objevily informace o tom, že Prokůpek figuroval ve dvou případech u soudu jako obžalovaný. V obou případech se měl dopustit fyzického napadení další osoby. V první kauze rozhodl rokycanský soud těsně před volbami a uložil Prokůpkovi trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Verdikt zatím není pravomocný. Několik týdnů před volbami vyzvalo republikové vedení Sdružení nestraníků voliče, aby nedávali hlas Prokůpkovi, protože předtím zatajil své dřívější členství v zakázané Dělnické straně a lhal i o svém vzdělání. Vedení Sdružení nestraníků se nepodařilo lídra své kandidátky v Plzeňském kraji odvolat. Důvěru mu prý vyslovili ostatní spolukandidáti.     

Další část Prokůpkovy stížnosti se týkala toho, že dva dny před volbami se v tisku objevil průzkum preferencí, kde se výsledky některých stran značně lišily od skutečnosti. Lídr krajské kandidátky je přesvědčen o tom, že tento článek byl placenou inzercí.

Stížnost na průběh voleb přibrzdila vyjednávání o povolebním uspořádání vedení Plzeňského kraje. Zatím není jasné, jakou podobu bude mít plánovaná koalice ČSSD a KSČM. Sociální demokraté závěrem minulého týdne pouze oznámili, že nevytvoří koalici s ODS. Vedení kraje by mělo být levicové. Nyní se licituje o účasti či neúčasti komunistů v radě kraje. Podle posledních výsledků jednání by měli komunisté získat v radě kraje dvě křesla.  

Fotogalerie

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš