Jsme televize vašeho kraje

Vyšetřování smrti mladé dívky v Ejpovickém tunelu může trvat až několik měsíců

Plzeň, publikováno 04.01.2019, autor: Richard Beneš

Tragédie se stala uvnitř nového tunelu | Autor: TV ZAK

Několik týdnů až měsíců může trvat vyšetřování smrti nezletilé dívky, která minulou sobotu zahynula v novém Ejpovickém tunelu při střetu s projíždějícím rychlíkem. Stalo se tak navzdory bezpečnostním kamerám, laserovému systému a čidlům detekujícím jakýkoliv pohyb uvnitř tunelu i u jeho portálů. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) předala policii záznamy z kamer, policie ještě požádala o podklady provozního režimu tunelu. Informovaly o tom mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová a policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Policie bude prověřovat, jak je možné, že se šestnáctiletá dívka dostala vzhledem k bezpečnostním opatřením až téměř do čtvrtiny čtyřkilometrového tunelu, kde ji pak zastihla smrt. Neštěstí se stalo v sobotu 29. prosince kolem 19.00 hodin. Dívka vešla do pravého tunelového tubusu ze Zábělské ulice v Plzni na Doubravce.

Součástí procesu trestního řízení zahájeného v den úmrtí, budou také znalecké posudky a studie režimu tunelu, což může trvat až několik měsíců. Prověřování má také do budoucna zabránit podobným tragickým případům. Čidla a kamery v tunelu spravuje pro SŽDC externí firma. SŽDC podle dřívějšího vyjádření mluvčího Pavla Tesaře nevěděla o žádné poruše zabezpečovacího a kamerového systému tunelu, který je stále ve zkušebním provozu. První tubus byl uveden do provozu v polovině listopadu, druhý v prosinci. Tunel je nejdelší v ČR.

Při nedávném zprovoznění tunelu zdůraznil Milan Majer ze SŽDC, že tunel je velmi bezpečný, má laserový systém, který detekuje veškerý pohyb. Cokoliv se tam dostane od velikosti lišky, tak automaticky vyvolá poplach a posílá informace do Rokycan, Prahy, na drážní hasiče. Narušení dále vyhodnocují dispečeři, kteří mohou pomocí návěstidel zastavit provoz a přivolat hasiče nebo policii. Kamery jsou i u osmi propojek tubusů a mají při mimořádné události monitorovat přesun lidí z jednoho tunelu do druhého.

 

Fotogalerie

Tragédie se stala uvnitř nového tunelu | Autor: TV ZAK
Do těchto prostor u tunelu by neměla proniknout bez povšimnutí žádná živá bytost větší než liška | Autor: TV ZAK