Jsme televize vašeho kraje

Magistrát napomíná lidi, kteří neoprávněně podepsali petici na vyhlášení referenda o OC Corso

Plzeň, publikováno 31.10.2012, autor: Richard Beneš

Členové přípravného výboru referenda Martin Marek a Petr Vaněk na jednání zastupitelstva, které odmítlo referendum vyhlásit | Autor: Richard Beneš

Úředníci plzeňského magistrátu obesílají stovky hříšníků, kteří neoprávněně podepsali petiční archy s požadavkem na vyhlášení místního referenda, které mělo rozhodnout o osudu plánované stavby obchodního centra Corso na Americké třídě. Někteří z nich se podepsali dvakrát, jiní se podepsali přesto, že nemají v Plzni trvalé bydliště. Dopustili se tak přestupku, na který museli magistrátní úředníci ze zákona reagovat.

Z magistrátu by mělo v několika etapách odejít kolem 1300 dopisů s napomenutím, adresovaných lidem, kteří se kvůli podpisu dopustili přestupku. „Těmto lidem nehrozí žádné sankce, pokud se spokojí s tímto napomenutím. Proti příkazu o uložení napomenutí si mohou občané na úřadu podat odpor. Pak by ale museli absolvovat jednání na magistrátu, kde by vše vysvětlili a rozhodovalo by se o tom, zda jsou vinní. V případě prokázání viny by jim pak hrozila pokuta až do výše 3000 korun,“ vysvětlila Marie Dvořáková z odboru správních činností magistrátu.

„Lidé, kteří už napomenutí obdrželi, nám nyní na úřad volají a chtějí celou záležitost vysvětlit, mnozí již přímo žádají o zaslání splátkového kalendáře a chtějí platit pokutu. Nic takového jim však nehrozí, pokud akceptují naše napomenutí,“ dodala Marie Dvořáková.

Zákonem stanovený postup magistrátu se však nelíbí členům přípravného výboru referenda, kteří jsou přesvědčeni o tom, že se jedná o porušení zákona o přestupcích. Napomenutí občanů pak považují za šikanu občanů, kteří se nebáli podepsat návrh na vyhlášení referenda. Aktivisté také nabídli magistrátem obeslaným občanům právní pomoc. Přípravný výbor nyní žádá kontrolní výbor města, který by měl postup úředníků magistrátu přezkoumat.

Do 5. listopadu má rozhodnout plzeňský krajský soud o žalobě, kterou podali členové přípravného výboru referenda poté, co ho v září odmítli zastupitelé vyhlásit, aby proběhlo v termínu krajských voleb. Aktivisté navrhují, aby referendum proběhlo současně s prezidentskými volbami 11. a 12. ledna příštího roku. Referendum podepsalo více jak 20 tisíc občanů Plzně.  

Fotogalerie

Členové přípravného výboru referenda Martin Marek a Petr Vaněk na jednání zastupitelstva, které odmítlo referendum vyhlásit | Autor: Richard Beneš