Jsme televize vašeho kraje

Krajský úřad nabobtná, chystají se nové výbory

Plzeňský kraj, publikováno 01.11.2012, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Po krajských volbách pravděpodobně nabobtná na objemu Krajský úřad Plzeňského kraje, kde se zvýší počet výborů. K současným čtyřem přibudou další dva nové. A k těm současně také dva placené posty předsedů. Vznik dvou nových výborů potvrdil i současný hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Na kraji nyní funguje Finanční výbor, Kontrolní výbor, Výbor pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost a Výbor pro zdravotnictví a sociální věci. Nově by měl na kraji vzniknout Výbor pro zadávání veřejných zakázek a uvažuje se také o sloučení dvou komisí pro dopravu a dopravní obslužnost, ze kterých by měl vzniknout druhý nový výbor. Výbor pro zdravotnictví a sociální věci vznikl po volbách v roce 2008, kdy se vlády v kraji ujala ČSSD.

Poslední čtyři roky měli Finační výbor ve své moci občanští demokraté. V rámci povolebního vyjednávání přislíbili sociální demokraté opoziční ODS převzít Kontrolní výbor se svým předsedou. Nově by měla ODS získat další výbor, zatím však není rozhodnuto, o který by se mělo jednat. Kontrolní výbor patřil koaličnímu partnerovi ČSSD, kterým byla i v minulém volebním období KSČM. 

Nároky na vedení některých výborů si i nyní dělají komunisté. Ti už slevili v rámci povolebních vyjednávání z původně požadovaných čtyř a následně tří křesel krajských radních na pouhé dva. Výměnou za snížení svých požadavků na posty radních by ovšem komunisté chtěli křesla předsedů v některých zbývajících výborech.

Od roku 2007 rostl počet zaměstnanců Krajského úřadu Plzeňského kraje, kterých tehdy bylo 385, o rok později to bylo 394 pracovníků a v roce 2009 už 420. Následující rok pracovalo na úřadu 432 lidí a loni to bylo 451 pracovníků. Změna v počtu zaměstnanců za vlády ČSSD od roku 2008 dosahuje 66 a nikoli sta lidí, jak před krajskými volbami zmiňoval během jednoho diskusního pořadu lídr ODS Jiří Pospíšil. Stav zaměstnanců úřadu pro rok 2012 ještě není schválený. Rada kraje počty schvaluje vždy zpětně na podzim daného roku. 

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš