Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Husté sněžení komplikuje dopravu v regionu, stromy padají na silnici, na železnici i na auta

Plzeň, publikováno 03.02.2019, autor: Richard Beneš

Autobus zůstal uvězněný napříč silnicí | Autor: HZSPK

Sněžení, které začalo v noci na neděli a pokračovalo i dopoledne si v na území Plzeňského kraje vyžádalo celou řadu zásahů hasičů. Od půlnoci do 9.30 hodin zasahovali, nebo ještě zasahují v 70 případech popadaných stromů. Celkem se jednalo o 83 událostí souvisejících se sněhem. V jednom případě spadl strom na auto v Plzni na Bílé hoře. V Srbech na jižním Plzeňsku zase najel vlak do stromu.

„Na Šumavě nedaleko Zelené Lhoty v lokalitě Na Sedle zablokoval silnici autobus, který dostal smyk a zůstal stát napříč přes silnici. Zatím neevidujeme žádné zranění způsobené pádem stromu, ani při nárazu vlaku a při nehodě autobusu. Od rána jsme řešili několik dopravních nehod. Například mezi obcemi Šťáhlavy a Lhota a skončilo osobní auto na svodidlech. I tato nehoda se obešla bez zranění,“ informoval mluvčí hasičů Petr Poncar.

Policisté varují motoristy, že sněží na celém území kraje a žádají je, aby vyjížděli jen ve velmi nutných případech. Mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová uvedla, že kvůli přívalům sněhu byla uzavřena šumavská silnice mezi Rejnštejnem a Srním na Klatovsku. Provoz se tam podařilo obnovit až kolem 18.00 hodin. U Mladotic na severním Plzeňsku se po havárii převrátilo auto a došlo tam i k lehčímu zranění. U další nehody zasahovali policisté také v Mochtíně na Klatovsku.

Autobus, který skončil jízdu na zasněžené vozovce v kopci u Zelené Lhoty převážel pasažéry, ale nikdo z nich neutrpěl žádné zranění. Podle informací policejní mluvčí Dany Ladmanové bude silnice zprůjezdněna přibližně do 12.00 hodin.

Odpoledne policisté v Plzni uzavřeli komunikaci od křižovatky ulic Gerská a Ke Krkavci směrem do Záluží číslo 1808. Dále silnici číslo 1805 do obce Ledce. Na silnicích leží spadlé stromy.

Dále plzeňští policisté vyrují před nebezpečím pádů větví i stromů, vlivem silné vrstvy sněhu a ledu. Chodcům nedoporučujeme procházet městskými parky. Dále zaparkovaná vozidla v blízkosti vzrostlých stromů přeparkujte na jiné bezpečné místo, uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

Bez elektrické energie bylo v neděli odpoledne v Plzeňském kraji asi 7000 domácností. Energetici evidovali 16 poruch na na vysokém napětí. Jednalo se o Tachovsko a na severní Plzeňsko, kde bylo bez dodávek energie asi 3000 odběratelů. Dalších 4000 odběratelů je bez elektrické energie na Rokycansku, Domažlicku a jižním Plzeňsku. Technici ČEZ vyrážejí do terénu na sněžnicích.

 

 

Fotogalerie

Autobus zůstal uvězněný napříč silnicí | Autor: HZSPK
Nehoda u Šťáhlav | Autor: HZSPK
Hasiči v akci | Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Autor: HZSPK
Drsné podmínky jsou v neděli ráno i na dálnici D5 mezi Plzní a Prahou. Takto zachytil cestu do Prahy plzeňský primátor Martin Baxa. | Autor: Martin Baxa
Drsné podmínky jsou v neděli ráno i na dálnici D5 mezi Plzní a Prahou. Takto zachytil cestu do Prahy plzeňský primátor Martin Baxa. | Autor: Martin Baxa