Jsme televize vašeho kraje

Regionální sněm ODS navrhuje na post předsedy strany Nečase, na místopředsedu Pospíšila

Plzeň, publikováno 02.11.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil se bude na víkendovém kongresu ucházet o post místopředsedy ODS | Autor: Richard Beneš

Účastníci regionálního sněmu ODS rozhodli ve čtvrtek večer o podpoře Petra Nečase na post předsedy strany, který se bude volit během víkendového kongresu ODS v Brně. Svého krajského předsedu Jiřího Pospíšila zase regionální sněm navrhl na funkci místopředsedy strany. Ve prospěch Petra Nečase bylo 64 účastníků sněmu, jeden hlasoval proti a 22 z nich se zdrželo hlasování. Neotřesitelné důvěře se na rozdíl od Nečase těší v kraji Jiří Pospíšil, pro jehož kandidaturu na místopředsedu ODS hlasovali všichni.

Vedle předsedy strany se rozhodovalo dále o nominacích na post prvního místopředsedy a dalších místopředsedů. Na funkci prvního místopředsedy navrhli hlasující ministra obchodu a průmyslu Martina Kubu, dalším místopředsedou by se měl podle návrhu delegátů krajského sněmu stát již zmíněný Jiří Pospíšil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová nebo ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

V nominacích na místopředsedy, které vzešly z oblastních sněmů ODS, figurovala i další jména, jako například senátor Jaroslav Kubera nebo prezidentský kandidát Přemysl Sobotka. Na funkci předsedy naopak nenavrhli žádného kandidáta účastníci oblastního sněmu na severním Plzeňsku a na Domažlicku. Tachovští členové by zase rádi viděli na postu předsedy strany Jiřího Pospíšila. Některé regiony totiž nemohou Pospíšilovi odpustit fakt, že v létě za dost podivných okolností odvolal Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti.

Podpory regionů si krajský šéf Pospíšil nesmírně váží, nicméně ji považuje za bratrovražedný boj mezi ním a Petrem Nečasem. Rozhodně by si nepřál, aby boj o předsedu s dalšími kandidáty ODS nějak oslabil. Podle slov Pospíšila je třeba, aby současná vláda s ODS v čele pokračovala. Musí však výrazně změnit obsah a styl své politiky, aby opět přilákala své pravicové voliče. „Jsem připraven být v týmu premiéra Nečase a dělat vše proto, aby ODS obnovila svoji důvěryhodnost. K tomu, abychom změnili styl politiky a přesvědčili voliče, že nám o ně jde, potřebujeme stabilní vládu. V případě pádu Nečasovy vlády ODS nemusí dostat další šanci sestavit novou vládu,“ konstatoval Jiří Pospíšil.

Do víkendového boje o křeslo místopředsedy strany vstupuje Pospíšil v pozici jediného krajského lídra ODS, který dokázal v krajských volbách zvítězit ve svém regionu, zatímco jinde uspěla levice. K tomuto úspěchu mu tehdy značně vlažným způsobem poblahopřál i premiér Nečas. Faktem ovšem je, že ani vítězství v krajských volbách Pospíšilovi nezajistilo vládu v Plzeňském kraji. Proti pravici se spojila levice a vládnout bude i nadále ČSSD, která s největší pravděpodobností přizve do krajské rady také dvojici komunistů. O přesné podobě koalice zatím nebylo rozhodnuto.  

Fotogalerie

Jiří Pospíšil se bude na víkendovém kongresu ucházet o post místopředsedy ODS | Autor: Richard Beneš