Jsme televize vašeho kraje

Zdraží se jízdné v plzeňské MHD? Musí se snížit náklady na veřejnou dopravu, říká město

Plzeň, publikováno 20.02.2019, autor: osm

ilustrační obrázek | Autor: ZAK Tv

Od ledna 2020 může dojít ke zdražení jízdného MHD v Plzni. Tuto možnost připustil primátor Plzně Martin Baxa (ODS) i náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Podle radnice totiž v posledních letech enormně rostou náklady na veřejnou dopravu.

„Nemůžeme říci, že jsou zvýšené náklady neopodstatněné. Vysokou část tvořily platy. Každopádně nechceme omezovat komfort cestujících, kvalitu veřejné dopravy a její rozsah, ať už se to týká linek či zastávek. Musíme se jen reálně zamyslet nad tím, jaké jsou finanční limity města v horizontu několika let. Zjistili jsme, že je situace vážnější, než jsme měli představu,“ prohlásil primátor Plzně Martin Baxa.

Zatímco před pěti lety dávalo město podle Baxy na dopravní podniky asi 800 milionů korun, dneska je úhrada prokazatelné ztráty zhruba 1 miliarda. „Další prognózy ale ukazují, že by se částka mohla vyšplhat až na 1,2 miliardy,“ vysvětlil Baxa.

Náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO 2011), který je zároveň také předsedou představenstva PMDP, přiznal, že chápe obě strany. „Jsou to strategická rozhodnutí města. Mohu říci to, že probíhá finanční analytika a zároveň i analýza na straně dopravního podniku. Jakékoli rozhodnutí má ekonomické dopady, nechci zaujmout nějaké stanovisko. Rozumím problematice oboustranně,“ uvedl Zarzycký.

Zdražení jednotlivého jízdného? Pravděpodobné

Co tedy s tím? Jednou z možných variant je zvýšení ceny jízdného. „Není naším cílem dramaticky zvyšovat cenu předplatného, my jsme rádi, že tolik lidí v Plzni využívá předplatné,“ podotkl Baxa. Je ale vysoce pravděpodobné, že by mělo od příštího roku dojít k navýšení ceny jednotlivého jízdného. „Čeká nás debata o tarifu. Myslím si, že už se velice dlouho nesáhlo na jednotlivé jízdné, které je dnes podprůměrné v rámci srovnatelných měst v České republice,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule. Aktuálně stojí nejdražší jednotlivé jízdné 18 korun. „Viděl bych jako minimum zdražení o dvě koruny, ale jsme na začátku. Nicméně vůle ke zvýšení je a asi je to i nutnost,“ podotkl Vozobule s tím, že pro následující rok by ale podle něj měly ještě nechat zachovány výhody, které byly zavedeny letos. Mezi nimi je například jízda zdarma pro děti do 15 let či poloviční sleva pro osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nebo osoby na mateřské či rodičovské dovolené.

Fotogalerie

ilustrační obrázek | Autor: ZAK Tv