Jsme televize vašeho kraje

Bezpečnost v obcích u průmyslových zón pomůže desetimilionová dotace od kraje

Plzeň, publikováno 26.02.2019, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Dotaci ve výši deseti milionů korun vyčlenil letos Plzeňský kraj pro obce v blízkosti průmyslových zón. Peníze mají posloužit na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku. Řada obcí se potýká se zhoršením bezpečnostní situace. Ta souvisí se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách a nárůstem trestné činnosti v těchto oblastech. Dotaci už schválili radní kraje.

Peníze by měly posloužit především na technické zabezpečení, jako jsou kamerové systémy i další elektronická zařízení, ale i na obecní policii a bezpečnostní agentury.

Už loni se kraj pokusil obcím pomoci vyhlášením dotace ve výši tří milionů korun. Peníze ale obce mohly použít jen na zajištění obecní policie, kterou si mohly zřídit samy, nebo mohly využít služeb strážníků městské policie z větších měst ve svém okolí. Dotační titul ovšem tehdy skončil nezdarem. O peníze se totiž přihlásily pouze obce Kostelec a Kladruby na Tachovsku. Kraj pro každou z nich schválil půlmilionovou dotaci.

Nakonec ale peníze musely obě obce vrátit. Městská policie ve Stříbře, kterou požádaly o pomoc, jim totiž zajišťování této služby odmítla. Důvod byl prostý. Samotné Stříbro se totiž potýkalo s akutním nedostatkem vlastních strážníků. I s ohledem na to teď kraj změnil koncept dotačního titulu a rozhodl se podpořit kvalitní bezpečnostní systémy i bezpečnostní agentury.

„V nejbližších dnech svolám jednání se starosty do specializované firmy, která vybudovala na okraji Plzně polygon chytrých řešení. Tam si pak mohou všichni vyzkoušet, co by mohli ve svých obcích využít,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard (ČSSD). Obce si tak z peněz za dotaci mohou pořídit například kamerový systém spojený s inteligentním osvětlením rozsvěcovaným při průchodu lidí nebo softwarový systém, který vyhodnotí nestandardní chování chodců. „Věřím tomu, že teď budou mít starostové o dotaci zájem, protože technická zařízení se dnes dají pořídit za rozumné prostředky,“ dodal hejtman Bernard.

O peníze mohou požádat obce do 2000 obyvatel od 1. dubna do 31. května. Horní hranice podpory není dána.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš