Jsme televize vašeho kraje

Loni se v našem kraji méně vraždilo, zvýšil se ale počet trestných činů

Plzeň, publikováno 27.02.2019, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Mnohem méně vražd a navíc všechny objasněné, ale na druhou stranu vyšší kriminalita. S takovými výsledky uzavřela policie v Plzeňském kraji své statistiky za loňský rok. Konkrétně se v roce 2018 stalo v kraji šest vražd, nebo pokusů o ně. Navíc v drtivé většině se brutální útoky odehrály až v poslední třetině roku.

Až v polovině října začali policisté vyšetřovat první vraždu, která se stala v roce 2018 v kraji. Seniora (71), který byl v nesprávný čas na nesprávném místě ubodal naprosto bezdůvodně v městské části Doubravka osmadvacetiletý muž. Jak se později ukázalo, psychicky nemocný muž prošel jen několik hodin před vraždou ambulancí lékařů. Pak se vydal do ulic města a začal řádit.

Následně policisté zjistili, že vražda seniora souvisí s napadením ženy nedaleko trolejbusové zastávky u pivovaru. Neznámý muž ji tam téhož dne ráno pronásledoval, pořezal na noze a utekl. O den později vyjeli policisté na Rokycansku k nahlášenému vloupání do zemědělského objektu. Pachatel tentokrát ještě utekl, ale o chvíli později ho vypátrala policistka v křoví. Muž na ni zaútočil golfovou holí a zpacifikoval ho až služební pes. Kriminalisté na základě důkazů zjistili, že útočník má na svědomí plzeňskou vraždu i pořezání ženy. Pomohlo jim k tomu mimo jiné to, že našli nůž, který by měl být vražednou zbraní.

A podobně úspěšní byli policisté i při objasnění dalších brutálních útoků, které kvalifikovali jako vraždy. Ať už se jednalo o případ, kdy cizinec, který v regionu organizoval rozsáhlé obchody s drogami, zastřelil ze žárlivosti svoji partnerku v Rokycanech. Smrtí mladíka (17) skončila v Plzni na Borech za dveřmi jednoho bytu potyčka s jeho o dva roky starším kamarádem. Starší z dvojice napadl větší intenzitou sečnou zbraní do oblasti krku svého mladšího spolubydlícího. Ten svým zraněním na místě podlehl. V tomto případě sehrály svoji roli drogy.

Mladík obviněný z vraždy svého kamaráda paradoxně v lednu roku 2017 zachránil život bruslaři, pod kterým se tehdy propadl led, když bruslil u Rooseveltova mostu a začal se topit. Tehdejší žák 3. ročníku hotelové školy se po ledě k muži přiblížil, hodil mu mikinu jako záchranné lano a pomohl mu tak dostat se ven z vody. Za záchranu života převzal ocenění od primátora i hejtmana Plzeňského kraje.

I přes zmíněné případy se počet vražd v Plzeňském kraji loni meziročně výrazně snížil. „V roce 2017 jsme zaznamenali takovýchto skutků 14, v roce 2018 již o osm méně, tedy šest,“ informovala mluvčí policie Pavla Burešová. Pokud jde ale o celková čísla kriminality za loňský rok, to přiznávají policisté nárůst počtu případů. „V loňském roce zaevidovali policisté v celém území Plzeňského kraje celkem 9923 případů, které byly kvalifikovány jako trestné činy,“ doplnila mluvčí policie Burešová. Jedná se o téměř 200 případů více. S ohledem na tato čísla se Plzeňané už ve svém městě necítí tak bezpečně jako dříve.

Největší strach mají lidé z Plzně z cizinců. A může za to i případ pokusu o vraždu z loňského listopadu, ze kterého byl obviněn Ukrajinec (19). Do problémů se zákonem se dostal kvůli potyčce na Klatovské třídě. Tam měl kolem půlnoci bodnout nožem do hrudníku a do břicha muže (27) z Karlovarska. Ten přežil jen za cenu trvalého velmi vážného postižení.

V policejních statistikách loňského roku navíc figuruje i jedna kuriozita. „Jedná s o případ z Rokycanska, který byl kvalifikován jako trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci, kdy pacient trpící TBC utekl ze zdravotnického zařízení při vyšetření.

Na první letošní vraždu se nečekalo dlouho, stala v únoru v Břasích na Rokycansku, byla nesmírně brutální, krvavá a měla hned dvě oběti. Manželský pár seniorů tam zavraždil jejich vlastní vnuk.

Fotogalerie

Ilustrační foto