Jsme televize vašeho kraje

Praskající led uvěznil uprostřed rybníka desetiletého chlpace, zachránili ho hasiči

Sokolov, publikováno 28.02.2019, autor: Richard Beneš

Chlapec si počkal na záchranu na ostrůvku uprostřed zamrzlého rybníka | Autor: HZSKK

Desetiletého chlapce, kterého uvěznil praskající led uprostřed jednoho z rybníků v areálu zdraví v Sokolově, zachraňovali ve středu odpoledne místní hasiči. Chlapec vstoupil na zamrzlou ledovou plochu a postupoval po ledě dál od břehu. Ve chvíli, kdy uslyšel praskání ledu pod nohama, správně vyhodnotil, že je daleko od břehu a blíž má k ostrůvku v rybníku. Tam došel, aniž by se pod ním led prolomil. Z ostrůvku se ale už kvůli strachu z praskajícího ledu nedokázal sám dostat.

„Svědkyně události zavolala na tísňovou linku a na místo tak vyrazili sokolovští hasiči. Krátkou vzdálenost od břehu k ostrůvku překonali hasiči v oblecích pro záchranu do vody s pomocí člunu. Těsně před ostrůvkem se pod jedním ze zasahujících hasičů led probořil a hasič se propadl do vody. Samotného překvapila hloubka v místě propadnutí, kdy nebylo možné dosáhnout na dno rybníka,“ popsal začátek záchranné akce mluvčí hasičů Martin Kasal.

Chlapce hasiči poté bezpečně na člunu přepravili na břeh, kde zkontrolovali, zda není zraněný. S ohledem na nízký věk zachráněného chlapce zavolal velitel zásahu na místo hlídku policie, která chlapce odvezla rodičům.

„V tomto období je velmi riskantní vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Ledová vrstva může být velmi zrádná, ačkoliv se může tvářit jako velmi pevná, kvůli teplému počasí posledních dní je led především u břehů již narušený a velmi snadno tak může dojít k proboření,“ doplnil Martin Kasal.

Fotogalerie

V těchto místech se probořil led pod zasahujícím hasičem | Autor: HZSKK
Chlapec si počkal na záchranu na ostrůvku uprostřed zamrzlého rybníka | Autor: HZSKK