Jsme televize vašeho kraje

Smrt plzeňslého taxikáře potrestal soud desetiletým trestem vězení

Plzeň, publikováno 07.03.2019, autor: Richard Beneš

Obžalovaný M.K. u soudu těsně před vyhlášením rozsudku. | Autor: TV ZAK

Na deset let do vězení s ostrahou poslal ve čtvrtek svým verdiktem senát plzeňského krajského soudu obžalovaného M.K. (34). Před soud se dostal za loňskou smrt plzeňského taxikáře (68). Obžalovaný byl kvůli těžkému ublížení na zdraví. Vedle nepodmíněného trestu by měl M.K. vyplatit pozůstalým a zdravotní pojišťovně dva miliony korun jako nemajetkovou újmu. Proti rozsudku se M.K. na místě odvolal, státní zástupce i poškození si ponechali lhůtu na vyjádření.

Do ostrého konfliktu s taxikářem se M.K. dostal kvůli ceně za odvoz taxíkem z baru. Hádka vyvrcholila potyčkou a následnou smrtí taxikáře. Toho našli nad ránem ležet na chodbě domu nájemníci. Právě do tohoto domu odvezl v noci z baru v centru města taxikář mladého muže. Oběť utrpěla vážné poranění břicha i hlavy. Taxikář měl poškozená střeva a slezinu s následným masivním krvácením do břišní dutiny. Měl také zlomený nos. Přivolaným záchranářům se muže už nepodařilo zachránit. Vedle jeho těla ležel teleskopický obušek, který si taxikář s sebou vozil na svoji obranu.

Ještě v ranních hodinách zadrželi policisté za použití chvatu v jednom z bytů M. K., který tam spal u svého kamaráda, protože jinak žije se svou rodinou v SRN, kde také pracuje. Osudnou noc slavil s kamarády narozeniny a popíjel přitom alkohol. Tvrdil, že si nic nepamatuje. Po zadržení měl v krvi přes dvě promile alkoholu.

Obžalovaný před soudem odmítl vypovídat a odkázal na své výpovědi z přípravného řízení. Tehdy uvedl, že si nepamatuje nic, kromě rány do hlavy, kterou dostal. Samotný konflikt neměl žádné svědky. Podle kamerových záznamů seděli oba muži v autě šest minut. Obžaloba měla k dispozici jen nepřímé důkazy. Podle nich se ale jednalo o nepřiměřenou obranu. Nedovedu si představit, že bych to udělal. Probudila mě až policie, tekla mi krev z čela,“ vypověděl krátce po zadržení na policii M. K.

Před samotným konfliktem poslal M.K. kamarádovi, který zůstal v baru několik SMS zpráv. Popisoval v nich, že se zřejmě s taxikářem nedohodl na placení. O taxikáři bylo známo, že je prudší povahy, nebyl příliš oblíbený ani u svých kolegů taxikářů. Rád prý také využil každé příležitosti, aby mohl své klienty obrat.

O Obžalovaném jeho kamarádi vypověděli, že nikdy nebyl pod vlivem alkoholu agresivní, byl naopak veselý a přátelský, nenosil žádné zbraně. Svědek uvedl, že M.K. zavolal taxi, posadil ho do auta a taxikáři zaplatil 300 korun, aby kamaráda odvezl domů. Tato částka měla na cestu na danou adresu bohatě postačit, což dosvědčili i další taxikáři. Na taxametru byla částka 325 korun. Podle soudních znalců trpí obžalovaný narcistickou poruchou osobnosti, dokáže se ale ovládat i když pije alkohol. V době spáchání činu neměl sníženou příčetnost.

Fotogalerie

Obžalovaný M.K. u soudu těsně před vyhlášením rozsudku. | Autor: TV ZAK