Jsme televize vašeho kraje

Město ostře odmítlo informace Pirátů o tom, že by se v teplárně mohly spalovat ropné kaly

Plzeň, publikováno 18.03.2019, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedení města Plzně i společnosti Plzeňská teplárenská v pondělí na jednání zastupitelstva ostře odmítlo informace Pirátů o tom, že by se v teplárně spalovaly ropné kaly z Ostravy. Označili to za šíření poplašné zprávy a požadovali okamžitou omluvu. S informací přišli už v pátek zastupitelé Pirátů na tiskové konferenci přenášené online na facebook. Avizovali, že mají k dispozici informace o tom, že by se v Plzeňské teplárenské mohly likvidovat ostravské ropné kaly. Na jednání zastupitelstva se chtěli zeptat kompetentních osob, zda jsou jejich informace pravdivé.

„Chceme se zeptat na to, zda se z Ostravy do Plzně dovážejí ropné kaly, které se měly následně spalovat v teplárně na Jateční nebo v bývalé EPH. Nevíme, zda šlo třeba jenom o zkoušku. Tuto informaci jsme získali ze dvou zdrojů. Tím jedním je jeden ze zaměstnanců teplárny, máme i fotku, která nám dává podnět k tomu, abychom se o tento případ zajímali. Z komína vychází tmavý dým a je cítit zápach v okolí,“ sdělil na páteční tiskové konferenci pirátský zastupitel Pavel Šrámek.

„Mohu vyloučit, že by se tam pálily kaly z Ostravy nebo z jiného města. Šíříte poplašnou zprávu, která je nepravdivá. Svým vystoupením bez přímého dotazu na Plzeňskou teplárenskou, nebo na mě jako technického náměstka primátora jste ohrozili dobré jméno společnosti. Vyzývám vás k omluvě. Pokud tak neučiníte, navrhnu, aby proti vám byly podniknuty právní kroky,“ konstatoval na jednání zastupitelstva Pavel Šindelář (ODS).

„Mohu jednoznačně vyloučit, že by se jakékoliv ropné kaly v Plzeňské teplárenské, ať už na Jateční nebo ve škodovce pálily. Není to ani technologicky možné. Jakékoliv pálení ropných produktů v teplárně je nesmysl. O pálení ropných kalů v této společnosti nikdy ani nepadlo slovo,“ zdůraznil technický náměstek primátora.

„My jsme v pátek prezentovali zprávu, že se v pondělí zeptáme na to, zda je ta zpráva pravdivá nebo ne. Firma AVE patří pod koncern EPH vyhrála výběrové řízení na likvidaci kalů. Teplárna v Březí nemá kapacitu na spálení těchto kalů. Tato společnost se teď snaží najít způsob, jak likvidovat tyto kaly. Chtěli jsme zjistit, zda nedocházelo ke zkušebnímu pálení těchto kalů. Dostaly se k nám informace od občanů. Šlo o dotaz směrem k příslušným orgánům,“ hájil se šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

Jeho kolega Pavel Šrámek uvedl, že kdyby se na tuto věc na zastupitelstvu nezeptal, neměl by důvod tam sedět. „Zčásti vám dávám za pravdu, omlouvám se, že jsem s vámi tento bod předem neprojednal. Znovu se ptám, zda je možné, že i kdyby město bylo proti tomu pálení, nemohlo se to stát,“ tázal se Šrámek.

Náměstek Šindelář na to reagoval tím, že se nikdy ropné kaly v Plzni nepálily a nikdy se ani pálit nebudou. „Není na to technologické zařízení. S představiteli EPH jsem o tom mluvil. Museli by o ten souhlas žádat město. A to by ten souhlas k tomu ani nikdy nedalo. Oba pirátské zastupitele jsem vyzval k tomu, aby se za své výroky omluvili, pan Šrámek se částečně omluvil, pan Bosák ne. Zítra bude zasedat představenstvo Plzeňské teplárenské a tam tu záležitost určitě budeme probírat,“ doplnil Šindelář.

„Přijde mi to jako neuvěřitelné, že by se tady něco podobného mohlo dít. Zkoušely se tady pálit vodárenské kaly, ale to je něco úplně jiného. To je úplně jiná technologie,“ prohlásil zastupitel Petr Suchý (TOP 09).

Představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko uvedl, že o ropných kalech z Ostravy v Plzni nikdy nepadlo ani slovo. „Je mi líto, když tady Piráti šíří poplašné zprávy na městskou firmu, na kterou by měli být spíše hrdí. Plzeňská teplárenská patří dlouhá léta v energetice k těm nejlepším v ČR. Městu dává velké dividendy, máme tady nejlevnější teplo a máme nejmodernější spalovnu v republice. Je smutné, že se schovávají za nějaké občany, kteří něco fotili a něco jim o tom pak říkali.

Šéf představenstva teplárny dále vyjádřil politování nad tím, že ani technického náměstka, nebo jeho osobu nikdo z Pirátů předem neinformoval v této věci. „To jednání se mi příčí a opravdu jsem to od Pirátů nečekal. Bylo vidět, že pan Šrámek se chtěl omluvit, ale rétorika pana Bosáka mě trošku zdrtila. Těm lidem pošleme nějakou nótu a budeme po nich požadovat, aby se omluvili. O trestním oznámení neuvažujeme, u pana Šrámka je vidět, že se z chyb může poučit,“ dodal Roman Jurečko.

 

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš