Jsme televize vašeho kraje

Souhvězdí Gulag Karla Pecky - objevení zapomenutého spisovatele

Plzeň, publikováno 27.03.2019, autor: Richard Beneš

Zapomenutého spisovatele Karla Pecku připomene Paměť národa a Západočeská univerzita v prvním dílu volného cyklu nazvaného Objevujeme zapomenuté osobnosti. Obě instituce spolu nedávno uzavřely memorandum o spolupráci a uvedený pořad je jejich první společnou akcí. Uskuteční se 2. dubna od 18 hodin v aule Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici 42 v Plzni.

Osobnost a tvorbu autora připomene pořad Souhvězdí Gulag Karla Pecky. Ten byl jedním z nejvýraznějších českých spisovatelů 20. století, ale přitom je teď prakticky neznámý. „Prošel komunistickým kriminálem a svým vzpomínkám dal knižní podobu. Jenže jeho jméno i tvorba byly v letech socialismu na indexu, a tak Karla Pecku dnes prakticky nikdo nezná. Přitom odborníci řadí jeho knihy k tomu vůbec nejlepšímu, co v Československu ve dvacátém století vzniklo,“ informovala o akci jedna z organizátorek Markéta Čekanová.

Z díla Karla Pecky bude číst Martin Stránský, debatovat budou Jiřina Šiklová, Cyril Höschl a vydavatelé Martina a Dan Pagáčovi. „Domnívám se, že přečíst si Karla Pecku je dobré skoro pro každého. Je to beletrie a současně osobní vhled do určitého období, fáze života,“ říká Jiřina Šiklová.

Podle slov Cyrila Höschla je téměř skandální, že široká veřejnost o Karlu Peckovi nic neví. „podle mě patří k tomu nejmohutnějšímu, co v české literatuře vzniklo,“ doplnil Höschl.

 

Fotogalerie