Jsme televize vašeho kraje

V čele sněmovního školského výboru nebude plzeňský primátor Martin Baxa

Plzeň, publikováno 03.04.2019, autor: Richard Beneš

Poslanec a primátor Plzně Martin Baxa | Autor: Richard Beneš

Předsedou sněmovního školského výboru se ve středu nestal poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). Kandidáta ODS na tuto funkci, která připadá právě občanským demokratům, nezvolili členové výboru. V tajné volbě hlasovalo pro Baxu jen šest z 21 členů výboru. V jeho čele tak zatím zůstává nezařazený poslanec Václav Klaus mladší, kterého výkonná rada ODS vyloučila ze strany 16. března kvůli kontroverzním výrokům a rozdílům v názorech na některé programové záležitosti.

V debatě, která předcházela samotnému hlasování, zmínili někteří poslanci fakt, že poslanec Martin Baxa je také primátorem čtvrtého největšího města a zároveň také krajským zastupitelem. „Je to jakési hromadění funkcí, a to je problém,“ uvedl například poslanec Karel Rais (ANO).

V podobném duchu vystoupil i plzeňský pirátský poslanec Lukáš Bartoň. „Primátor čtvrtého největšího města nebude mít čas věnovat se i vedení školského výboru,“ uvedl Bartoň. Poslankyně Tereza Hyťhová (SPD) se zase tázala, zda bude Baxa vykonávat funkci primátora jen napůl. „Jak to budete zvládat,“ ptala se Hyťhová. Poslance Václava Klause zase zajímalo, zda se by se Baxa vzdal funkce předsedy podvýboru pro kulturu, pokud by se stal šéfem školského výboru.

„Nejsem z těch, kteří kritizují ANO, že kumuluje funkce. A kdybych to nezvládl, tak bych nekandidoval,“ reagoval na kritiku kolegů poslanců místopředseda ODS Martin Baxa. Dále uvedl, že pokud by byl zvolen, ukončil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborech, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu. Kolegy poslance ale Martin Baxa nepřesvědčil a v následném hlasování nezískal potřebný počet hlasů, které by ho vynesly do čela školského výboru.

„Byli jsme přesvědčeni o tom, že ve Sněmovně platí dohody. Výsledek dnešní volby jasně ukazuje, že toto neplatí. Hnutí ANO zjevně nestojí o dodržování dohod,“ uvedl po hlasování Martin Baxa. Podle jeho slov se zřejmě Hnutí ANO obávalo i toho, že by v čele výboru prosazoval školskou politiku ODS. Za nominanta vládního hnutí pak Baxa označil Klause mladšího. Poslanecký klub ODS se teď bude radit o dalším postupu v této záležitosti.

Samotná volba byla tajná, lze tedy jen spekulovat, zda proti zvolení hlasovali vedle poslanců z hnutí ANO ještě další poslanci z vládní koalice. Pro Baxu naopak hlasoval i přes předchozí kritiku Pirát Lukáš Bartoň. V komisi, která má celkem 24 členů je 10 poslanců z ANO, po dvou mají zastoupení ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL, jedno místo patří SPD, STAN a dva členové výboru včetně Klause jsou nezařazení.

Fotogalerie

Poslanec a primátor Plzně Martin Baxa | Autor: Richard Beneš