Jsme televize vašeho kraje

Čtyřkoalice představila své programové prohlášení, slibuje investice za miliardy

Plzeň, publikováno 07.04.2019, autor: Richard Beneš

Společné programové prohlášení pro období 2018 až 2022 představili šest měsíců od loňských komunálních voleb členové čtyřkoalice zastoupené ve vedení města Plzně. V něm zástupci ANO 2011, Občanské demokratické strany, TOP 09 a České strany sociálně demokratické avizují, že nejde o žádné „údržbové“ prohlášení, má naopak zajistit modernizaci města. Plzeňané se mohou těšit na investice za miliardy korun, rozvoj moderních technologií, jednodušší vyřizování na úřadech či revoluci v parkování.

„Dvanáctistránkový dokument vytyčuje priority koalice a opatření pro 11 oblastí, jež bude ve vedení města v následujícím období prosazovat. Chceme Plzeň jako úspěšnou, moderní a hrdou metropoli, která reaguje na aktuální výzvy, využívá moderní a chytré nástroje a je otevřená svým občanům. Neslibujeme projekty, které bychom neuměli zařídit,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

S výsledným materiálem je spokojený i primátorův první náměstek Roman Zarzycký (ANO). „Do bodů, které jsme zapracovali do programového prohlášení se podařilo promítnout 99 procent volebního programu ANO. Je tam jasně vypořádána sociální sféra, bytová politika, infrastruktura. Za nás tedy spokojenost. Zapracovali jsme tam i podporu výstavby akvaparku. Ve chvíli, kdy najdeme soukromého investora, tak z pozice města může očekávat velikou vstřícnost,“ řekl náměstek Zarzycký.

„S výsledkem vyjednávání jsme velmi spokojeni, posune to město výrazně kupředu. Zásadním bodem, který se nám podařilo prosadit je větší důraz na architekturu a urbanismus ve městě. Ať už to budou architektonické soutěže, větší péče o veřejný prostor, budeme se bavit o reklamě, jak vypadá, budeme se bavit o mobiliáři,“ řekl náměstek pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Dříve opoziční strana TOP 09 uspěla s prosazením svých návrhů v dopravě nebo v oblasti životního prostředí. „Jedná se hlavně o přetnutí tranzitu na Americké třídě. Pro individuální dopravu se uzavře jak Wllsonův most, tak i střední část Americké třídy a Šumavské ulice. Preferovat se tam bude veřejná doprava, která tam ve špičkách nabírá velké zpoždění,“ doplnil Vozobule.

Předchozí primátor a současný radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD) je rád, že koalice navazuje v důležitých započatých projektech a směřování z minulého volebního období. „Přibývají nové a zajímavé akce, které jsou o zkvalitnění života nás Plzeňanů. Určitě se budeme snažit zvýšit počet strážníků a chceme rozšířit služebny městské policie, zejména v prvním a druhém městském obvodu,uvedl radní Zrzavecký.

Město dále vyčlenění deset milionů korun, o jejichž využití ve veřejném prostoru rozhodnou občané. V plánu je rekonstrukce náměstí Milady Horákové, vypíše se soutěž na úpravu a zklidnění hlavního náměstí Republiky a zahájí se diskuse o zeleni na náměstí. Radnice bude usilovat o rekonstrukci domu na Klatovské 19 s expozicí o osvobození Plzně americkou armádou a s centrem architekta Adolfa Loose. Vytipuje lokalitu pro novostavbu knihovny.

Prohlášení slibuje také zvýšení provozního příspěvku základním školám, rekonstrukce škol a sportovišť, řešení problematiky nedostatku vody v boleveckých rybnících, stavby sociálních bytů a další. Materiál obsahuje seznam investičních akcí hrazených z městského rozpočtu a akcí, na které se město pokusí získat dotace.

Fotogalerie