Jsme televize vašeho kraje

Soud vyhlásí rozsudek v kauze referenda o OC Corso

Plzeň, publikováno 02.11.2012, autor: Richard Beneš

Aktivisté bojovali za vyhlášení referenda, nyní čekají jak rozhodne soud | Autor: Richard Beneš

Nejen plzeňská veřejnost, ale i politici napříč politickým spektrem s napětím očekávají verdikt krajského soudu v kauze nevyhlášeného referenda o osudu OC Corso. Na úřední desce krajského soudu by se měl v pondělí 5. listopadu dopoledne objevit rozsudek.

Záležitost se dostala k soudu poté, co zastupitelé města na svém zářijovém zasedání neodsouhlasili vyhlášení referenda ani v jedné z navrhovaných podob. A to i přesto, že vyhlášení místního referenda si přálo více jak 20 tisíc Plzeňanů, kteří petiční archy stvrdili svými podpisy.

Zastupitelé se zalekli toho, že by město muselo uhradit několikamiliardovou náhradu za zmaření investice v případě toho, že by lidé v referendu odmítli stavbu obchodního centra na místě zbouraného KD Inwest. Rozladění členové přípravného výboru referenda bezprostředně po hlasování zastupitelů uvedli, že so obrátí na soud a podají správní žalobu proti postupu města, což také následně učinili.

Soud nyní rozhodnout o tom, zda se referendum o OC Corso bude konat, či nikoliv. V případě, že soud podpoří konání referenda, aktivisté navrhovali, aby se uskutečnilo v termínu prezidentských voleb ve dnech 11. a 12. ledna příštího roku.  

Fotogalerie

Aktivisté bojovali za vyhlášení referenda, nyní čekají jak rozhodne soud | Autor: Richard Beneš