Jsme televize vašeho kraje

Šéf představenstva PMDP Roman Zarzycký: Dětské dluhy považuji za nemorální!

Plzeň, publikováno 10.04.2019, autor: Redakce

Předseda představenstva PMDP a první náměstek primátora Roman Zarzycký

Dluhy dětí a následné exekuce, které vznikly z důvodu nezaplacených pokut v MHD ostře odsoudil první náměstek primátora Plzně a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Roman Zarzycký (ANO). Je to věc, která se táhne již několik let. Podle jeho slov se za působení nového představenstva PMDP, které bylo jmenováno do funkcí 1. 1. 2019, nic podobného dít nebude.

„Osobně to celé považuji za nemorální. Očekávám v tomto směru nějakou legislativní úpravu, popřípadě nalezení vhodného řešení, které nastaví podmínky tak, aby stávající dluhy byly jednou pro vždy vypořádány. Je mi z toho lidsky špatně. Řada těch dětí se dostala do situace, která je zatěžuje na hraně dospělosti, ne vlastní vinou. Domnívám se, že se mnohdy jedná o děti z rodin, které jsou v takzvané sociální pasti nebo jejich zákonný zástupce nebyl včas informován ,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký.

„Jsem jednoznačně proti vymáhání dlužných částek od nezletilých dětí. Představenstvo PMDP k tomu učinilo již v únoru rozhodnutí, které nedoporučuje vymáhat po osobách mladších 15 let takové částky. Pokud bychom za tím vším měli udělat tlustou čáru, je potřeba udělat analýzu dovnitř společnosti. Tu jsem včera zadal managementu společnosti ke zpracování. Má za cíl zjistit, jaké to bude mít ekonomické dopady, z jakých konkrétních čísel vycházíme a v jakém období tyto dluhy vznikaly,“ pokračuje předseda představenstva PMDP.

Podle Zarzyckého by měl mít nejen dopravní podnik, ale každá jiná společnost povinnost informovat zákonné zástupce dětí do 15 let o případném uložení pokuty či neuhrazení plateb. „Jako otec tří dětí si nedokáži představit, že bych takovou informaci nezískal. Připomínám, že mluvím stále o období dávno minulém. PMDP v současné době činí kroky, aby Plzeňská karta byla co nejvíce dostupná. Všem prvňáčkům v součinnosti s městem Plzní nabízíme možnost získat zdarma Plzeňskou kartu ve formě přívěsku na klíče. Přívěsek má všechny funkce standardní Plzeňské karty,“ zdůraznil Zarzycký.

Už od loňského 1. září je v platnosti rozhodnutí vedení města Plzně, že děti do 15 let budou mít jízdné v plzeňské MHD zdarma. K tomu ale musí mít tento nárok aktivovaný na Plzeňské kartě. Až do té doby jezdily zadarmo jen děti do 6 let.

Fotogalerie

Předseda představenstva PMDP a první náměstek primátora Roman Zarzycký