Jsme televize vašeho kraje

Jiří Pospíšil převálcoval počtem hlasů při volbě nového vedení ODS všechny své kolegy

Praha, Plzeň, publikováno 05.11.2012, autor: Richard Beneš

Premiér a staronový předseda ODS Petr Nečas s místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem | Autor: Richard Beneš

Šéf ODS z Plzeňského kraje Jiří Pospíšil se stal v neděli na kongresu v Brně místopředsedou ODS. V rámci celé občanské demokracie se jednoznačně těšil největší důvěře, protože ze všech kandidátů na křesla místopředsedů strany získal největší počet hlasů, pro jeho zvolení hlasovalo 454 delegátů kongresu.

Pro stranického předsedu Petra Nečase hlasovalo jen 351 delegátů kongresu. Po volbě Pospíšil uvedl, že mezi ním a předsedou ODS není žádný problém a respektuje ho jako legitimně zvoleného předsedu. A to i přesto, že ho v létě premiér Nečas odvolal poněkud zvláštním způsobem z funkce ministra spravedlnosti. Vyhazov však Pospíšilovi naopak pomohl, stal se v očích veřejnosti nejdůvěryhodnějším politikem a jako lídr v Plzeňském kraji přivedl ODS k jedinému volebnímu vítězství v krajských volbách v rámci celé ČR.

Druhou zvolenou osobností s nejvyšším počtem získaných hlasů se stal na kongresu po Pospíšilovi ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se stal dalším místopředsedou strany se ziskem 439 hlasů. Dalšími místopředsedy strany se stal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, pro kterého hlasovalo 343 delegátů. Těsně se stala řadovou místopředsedkyní ODS také předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, ta získala 306 hlasů.

Prvním místopředsedou zvolili delegáti ministra průmyslu Martina Kubu, který si získal důvěru 363 delegátů. Novými tvářemi v celorepublikovém vedení ODS jsou ministři Kuba a Chalupa. Nahradili ministra obrany Alexandra Vondru a bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila.   

Fotogalerie

Premiér a staronový předseda ODS Petr Nečas s místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem | Autor: Richard Beneš