Jsme televize vašeho kraje

Město se připravuje na fakt, že proběhne referendum o OC Corso

Plzeň, publikováno 06.11.2012, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzeň - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po pondělním rozhodnutí krajského soudu se začíná město Plzeň připravovat na skutečnost, že v lednu proběhne společně s prezidentskými volbami také místní referendum, ve kterém budou občané rozhodovat o osudu Obchodního centra Corso na Americké třídě. Podle slov ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ireny Vostracké nemůže město vydat žádné zásadní rozhodnutí v případě kauzy kolem stavby OC Corso až do doby konání referenda.

„Začínáme vyhodnocovat rozhodnutí soudu, a co to bude pro město znamenat. Pro občany Plzně hodláme do termínu referenda připravit objektivní informace o celé problematice. Předpokládáme, že se o referendu bude mluvit na čtvrtečním jednání zastupitelstva a některé kroky, které bude město podnikat, pak projedná prosincové zastupitelstvo,“ řekla Vostracká.

Podle slov ředitelky Vostracké je nyní důležité definovat výraz „obchodní zařízení,“ které ve svém verdiktu použil soud a co všechno si lze pod tímto označením představit. Plzeňané totiž budou v referendu odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého Domu kultury Inwest.

Kroky, které by mohlo město učinit k tomu, aby zabránilo stavbě obchodního zařízení, by mohlo být vykoupení pozemků na místě bývalého DK Inwest od investora OC Corso. Otázkou ovšem je, kolik by investor za pozemky chtěl peněz, zda by je vůbec chtěl prodat a zda by bylo pro město únosné koupit například za miliardu korun takový pozemek. Už dříve zástupce investora prohlásil, že se firma nechce soudit, ale má v plánu stavět obchodní centrum.  

Na místě zbouraného DK Inwest hodlá vybudovat společnost Amádeus Plzeň téměř 250 metrů dlouhou stavbu obřího obchodního centra. Jeho součástí budou vedle obchodní části také kanceláře, prostory na sport, kulturu a parkoviště. Investorovi zatím chybí územní rozhodnutí. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzeň - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš