Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé požadují přerušení územního řízení na stavbu OC Corso

Plzeň, publikováno 09.11.2012, autor: Richard Beneš

OC Corso - vizualizace | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Plzeňští zastupitelé na svém čtvrtečním jednání uložili náměstkovi primátora Petru Rundovi (ODS), aby v kauze stavby obřího obchodního centra Corso učinil kroky směřující k přerušení územního řízení do doby vyhlášení výsledků místního referenda. To by se mělo na základě verdiktu krajského soudu uskutečnit současně s prezidentskými volbami 11. a 12. ledna.

Dále by měl náměstek Rund z rozhodnutí zastupitelstva podat vyjádření za město Plzeň jako účastníka územního řízení, v němž zohlední výsledky rozhodnutí v místním referendu. „V případě, že v místním referendu lidé rozhodnou negativně, zohlední též náměstek Rund závěry pracovní skupiny, která posuzovala projektovou dokumentaci k obřímu obchodnímu centru, předloženou investorem v územním řízení,“ informovala mluvčí města Zdena Kubalová. Lidé budou v rámci referenda odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest.

Zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek také vystoupil na zastupitelstvu a uvedl, že v zahájeném územním řízení již město Plzeň netrvá na regulačních podmínkách, které loni v září schválili zastupitelé a nepožadují ani jejich splnění po společnosti Amádeus Plzeň, která chce obchodní centrum stavět. „Přípravný výbor referenda v Plzni zjistil, že navíc skončila činnost pracovní komise architektů a urbanistů, která měla prosadit regulační podmínky města pro stavbu OC Corso, aniž by se jí toto podařilo. Komise ukončila svoji činnost, a to proto, že společnost Amádeus Plzeň nesplnila podmínky schválené zastupitelstvem a splnit je nehodlá,“ tvrdí za aktivisty Martin Marek.

„Nyní se jasně ukázalo, že ony regulační podmínky, kterými technický náměstek Rund argumentoval při rušení architektonické soutěže v březnu 2011, nejsou vymahatelé a pro investora závazné. Amádeus se rozhodl, že schválené regulační podmínky nebude respektovat,“ uvedl Marek. Vyjádření Města Plzně ze dne 31. 7. 2012, jež je součástí dokumentace pro územní řízení, neobsahuje podle slov Marka jediný požadavek na vzhled, proporce či členění stavby obřího obchodního komplexu, které jsou schváleny zastupitelstvem města Plzně a na kterých trvala odborná komise.

Fotogalerie

OC Corso - vizualizace | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz