Jsme televize vašeho kraje

Přednáška ministra Martina Kuby přilákala politickou i podnikatelskou elitu

Plzeň, publikováno 13.11.2012, autor: Richard Beneš

Ministr Martin Kuba na konferenci v Plzni | Autor: Zdroj fotografie - MPO

Velmi pestrá společnost se sjela závěrem minulého týdne do plzeňského hotelu Golden Fish, kde se z iniciativy Mladých konzervativců uskutečnila třídenní mezinárodní konference na téma systémů duálního vzdělávání v ČR. Parkoviště před hotelem, kde nechyběla ani řada vozů s nepřehlédnutelnými registračními značkami, dávalo tušit, že se v hotelu koná mimořádná akce. Zlatým hřebem byla totiž přednáška ministra obchodu a průmyslu Martina Kuby a oběd s tímto politikem, dále pak následovala přednáška krajského šéfa ODS Jiřího Pospíšila.

Přednášku ministra a čerstvě jmenovaného prvního místopředsedy ODS Martina Kuby si nenechaly ujít významné osobnosti z politické i podnikatelské sféry z celého regionu. Dorazil primátor Plzně Martin Baxa, člen výkonné rady ODS Pavel Karpíšek, bývalá náměstkyně primátora Marcela Krejsová, nebo další člen výkonné rady Roman Jurečko. Podnikatelskou i politickou sféru zastupoval městský zastupitel Tomáš Jílek z TOP 09, ale dorazil například i sociálnědemokratický senátor Jiří Bis. Nechyběli ani vysoce postavení manažeři, ředitelé a majitelé významných firem z regionu jako je ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela, ředitel PMDP Michal Kraus nebo vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Hlaváček. V hotelu byl přítomen i hejtman Milan Chovanec.

Ministr Martin Kuba hovořil ve své přednášce na téma propojení odborného vzdělávání mezi školami a firmami v jednotlivých regionech. „Musíme hledat takový model, který nebude závislý na dotacích, naopak musíme daňově motivovat firmy, aby se spojovaly se školami, které pak pro ně budou vychovávat kvalifikované zaměstnance. Nejde jen o to, vybrat daně a ty potom dál bezhlavě investovat do školství, aby protekly někam úplně jinam. Připravili jsme model daňových odpisů pro firmy, které se spojí se školami,“ uvedl ministr Kuba.

Pro příklad uvedl ministr firmu, která koupí moderní soustruh za dva miliony korun a umožní na něm výuku studentů. Vedle klasických odpisů si pak firma může dát náklady ještě jednou do odpisu, pokud bude na takových strojích učit studenty. „Rozhodně není dobré učit studenty pracovat ve školách na nějakých starých strojích a po jejich příchodu do praxe je zase složitě učit obsluhovat úplně jiné a moderní stroje. Musíme dosáhnout dobrého technického vzdělání, které budeme stavět na dobrých základech. Pokud nebudeme schopni generovat technicky vzdělané mladé lidi, utrpí naše konkurenceschopnost. Není to ovšem jen náš problém, ale jde o problém celé Evropy,“konstatoval ministr Martin Kuba. V ČR došlo podle ministra během posledních 20 let k velkému rozvolnění vzdělávacího procesu, díky čemuž naše republika přichází o svoji tradiční základnu kvalifikované pracovní síly, která je nesmírně důležitá pro další rozvoj a růst české ekonomiky.

Přítomní podnikatelé se dále zajímali například o to, zda by měly být státní maturity a zda by se mělo povinně maturovat i z matematiky, což ministr rozhodně podpořil. Další podnikatel volal po zavedení školného, aby pak firmy mohly studenty motivovat formou stipendií.  

Fotogalerie

Ministr Martin Kuba na konferenci v Plzni | Autor: Zdroj fotografie - MPO