Jsme televize vašeho kraje

Sociální demokraté se zbavili černých duší na Rokycansku

Rokycany, publikováno 26.11.2012, autor: Richard Beneš

ČSSD | Autor: Archiv Region pod lupou

Důsledná kontrola a přeregistrace rozhádaných členů sociální demokracie na Rokycansku odhalila to, o čem se už od léta mluvilo, ale teprve nyní se to potvrdilo. Z okresní organizace bylo v rámci přeregistrace vyškrtnuto kolem 70 dnes již bývalých členů. Ti byli účelově přihlášení proto, aby jedna část organizace zastoupená okresním předsedou Josefem Baumem a novopečeným poslancem Václavem Koubíkem, mohla díky početní převaze svých příznivců prosazovat své zájmy. Počet členů ČSSD na Rokycansku po přeregistraci poklesl zhruba o třetinu na současných 134.

O přeregistraci rokycanských členů z důvodu obavy existence černých duší požádalo krajské vedení ČSSD své republikové vedení. Všichni členové se museli ve dvou určených termínech osobně dostavit a znovu přihlásit do ČSSD. Existenci černých duší ovšem odmítl okresní předseda Josef Baum. Podle jeho slov se k přeregistraci nedostavili na protest členové, které přeregistrace pobouřila a nesouhlasí s ní. Mnozí další prý byli v práci. Nelze vyloučit, že se vyškrtnutí členové brzy zase do strany sami přihlásí.   

Sociální demokraté z Rokycanska o sobě dali vědět letos v létě, když na své okresní konferenci nechali vyloučit sedm jejích členů za to, že před rokem a půl podepsali dopis kritizující poměry a nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD na Rokycansku. Krajské vedení ČSSD vyloučení sedmi nespokojenců, mezi nimiž je i starosta Rokycan Vladimír Šmolík, nebo bývalý místopředseda Sněmovny František Brožík, odmítlo posvětit. Všichni vyloučení se proti verdiktu odvolali a jejich případem se bude zabývat krajská konference ČSSD, která proběhne až v lednu příštího roku. Až do té doby mají rebelové členství pozastavené.

V Rokycanech jsou dvě skupiny sociálních demokratů, které spolu mají dlouhodobě nějaké spory, jež se obvykle vyhrocují před volbami, jako se to stalo nyní. „Řeší se tam záležitost, která je stará rok a půl. Nemyslím si, že patří k tradicím sociální demokracie, ukončovat členství za tento typ provinění. Bohužel ty vztahy jsou tam natolik vyhrocené, že tam došlo až k ukončení a následnému pozastavení členství sedmi lidem,“ uvedl k situaci na Rokycansku krajský šéf ČSSD, hejtman Milan Chovanec. Podle jeho slov o vyloučení zmíněných sedmi lidí rozhodlo pouhých 38 členů. Celá ČSSD má nyní v Plzeňském kraji po přeregistraci rokycanské organizace přes 1000 členů.

Fotogalerie

ČSSD | Autor: Archiv Region pod lupou