Jsme televize vašeho kraje

Teplo v Plzni podraží, lidé od ledna zaplatí o 15 procent více

Plzeň, publikováno 27.11.2012, autor: Richard Beneš

Ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela předvádí, kolik lidé platí ze teplo teplárně v porovnáním s cenami, které zaplatí lidé při vytápění plynem a elektřinou | Autor: Richard Beneš

Obyvatelé Plzně budou mít od ledna příštího roku dražší teplo, společnost Plzeňská teplárenská, která je v majetku města, zdražuje o 15 procent. Pro běžného odběratele, kterým je průměrná rodina představuje navýšení nákladů o 100 až 120 korun měsíčně. Pro server Regionpodlupou.cz to v úterý uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Teplárenská společnost nezdražovala skokově ceny tepla několik let. „Ceny tepla jsme až doposud drželi a dotovali z výnosu výroby a prodeje elektrické energie. I po současném zdražení o 15 procent budou mít obyvatelé Plzně v porovnání s dalšími většími městy druhé nejlevnější teplo z celé republiky. Nejlevnější teplo zatím mají v Hradci Králové díky elektrárně Opatovice,“ řekl Drápela.

Ke zdražení tepla vedly teplárenskou společnost tři hlavní důvody. „Jednak je to poklesem cen silové elektrické energie od roku 2013, druhým důvodem je nákup emisních povolenek, kdy my od příštího roku nakupujeme emisní povolenky za více než 40 milionů korun. Třetím důvodem je snížení emisních limitů z rozhodnutí evropské komise. Jde o to, aby ty uhelné zdroje na výrobu energie významně snížily emisní limity. To znamená výrazné investice do uhelných zdrojů do roku 2016. Čekají nás masivní investice do našich zařízení, abychom je mohli i nadále provozovat,“ vysvětlil Drápela. Podle jeho slov půjde o investice v řádech stovek milionů korun.   

Teplárenská společnost se musí v příštích létech začít orientovat na alternativní zdroje. Musí přejít na spalování biomasy a komunálního odpadu, aby do budoucna spalovala co nejméně uhlí, kterého je málo, je drahé a vůbec není jisté, jak dlouho ještě jeho zásoby vydrží.

Plzeňská teplárenská očekává v letošním roce hrubý zisk ve výši 400 milionů korun. Třetinu tohoto zisku dává společnost městu Plzeň, která prostředky využívá k dalšímu rozvoji. Příští rok na jaře plánuje společnost výstavbu nové spalovny koumunálního odpadu u Chotíkova nedaleko od Plzně. Cena zařízení by neměla překročit 2,5 miliardy korun. Právě v úterý zasedá komise, která bude hodnotit tři nabídky firem, jež usilují o výstavbu spalovny. Nejnižší nabídku dala společnost ČKD, která hodlá postavit spalovnu za 1,9 miliardy korun. O vítězi výběrového řízení se rozhodne až příští rok v lednu. 

Fotogalerie

Ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela předvádí, kolik lidé platí ze teplo teplárně v porovnáním s cenami, které zaplatí lidé při vytápění plynem a elektřinou | Autor: Richard Beneš
Ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela demonstruje ceny za teplo | Autor: Richard Beneš