Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé rozhodli, že slovo Magor obohatí plzeňské městské mapy

Plzeň, publikováno 27.11.2012, autor: Richard Beneš

Zastupitelé odhlasovali, že se tento most bude jmenovat Ivana Magora Jirouse | Autor: TOP 09

V mapách města Plzně se již brzy objeví zcela nový údaj, půjde o most Ivana Magora Jirouse. Jedná se o dosud bezejmenný most přes železniční koleje u nádraží Jižní předměstí. Zastupitelé centrálního městského obvodu v úterý překvapivě hladce odhlasovali, že se most bude jmenovat po disidentovi, básníkovi a politickém vězni Ivanovi Martinu Jirousovi, který zemřel v listopadu 2011. Pro pojmenování mostu hlasovalo 25 zastupitelů, čtyři se zdrželi a jeden byl proti. Nyní lze očekávat, že veřejnost se s novým názvem mostu vypořádá po svém, zkrácenou verzí Magorák, u Magora, nebo Magorův most.

S návrhem na pojmenování mostu po Ivanu Jirousovi přezdívanému Magor přišlo hned několik občanských sdružení z oblasti kultury. „Nápad vznikl už před rokem na Jirousově pohřbu, nejprve jsme básníka a disidenta navrhli na významnou plzeňskou Cenu 1. června, kterou také letos dostal. V okolí mostu jsou ulice pojmenované po spisovatelích a především v bývalé nádražní budově sídlí centrum alternativní kultury Moving Station. A právě Jirous je pro nás symbolem tvůrčí nezávislosti, svobody a nekompromisnosti,“ informoval před hlasování zastupitele známý plzeňský divadelník a pedagog Roman Černík, jenž celou záležitost inicioval.

Podle Černíka je navíc most na Borech, jež s Jirousem a dalšími disidenty a chartisty úzce souvisí vzhledem k věznici Bory, kde mnozí z nich pobývali. V souvislosti s tím Černík odkázal na proces se členy skupiny Plastic People i jejich uměleckým vedoucím Ivanem Jirousem po koncertu v Přešticích.     

Původně zastupitelé jednali o názvu most Ivana Martina Jirouse. Pak ovšem vystoupil zastupitel za ODS Petr Baloun a uvedl, že se jejich klub společně s kolegy z ČSSD po dlouhé diskusi shodl na pojmenování Most Ivana Magora Jirouse. „To přízvisko Magor k němu prostě patří a všichni to tak berou,“ vysvětlil zastupitel Baloun. Návrh občanských demokratů podpořil za Pravou volbu pro Plzeň také Martin Fládr a přidali se i zastupitelé z TOP 09.

„Ivan Martin Jirous by velký český básník, hrdina, dlouholetý vězeň a disident, který se nikdy neshrbil. Jsem rád, že poté, co mu byla letos udělena cena 1. června, jsme po něm mohli pojmenovat most, který vede na Bory – část Plzně nechvalně proslulou právě svou věznicí, ve které popravili například Heliodora Píku a poté věznili řady disidentů včetně Václava Havla,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Původně se předpokládalo, že proti pojmenování mostu budou levicoví zastupitelé, nakonec se nikdo z nich ani nepřihlásil s žádným příspěvkem do diskuse a návrh hladce prošel. Proti hlasoval pouze komunista Roman Kříž. Pojmenování mostu po disidentovi podpořil dopisem také plzeňský primátor Martin Baxa. „Podporuji pojmenování mostu po tomto umělci, který dostal letos od města Cenu 1. června,“ stálo v listu, který zastupitelům adresoval primátor Baxa. Vedení radnice centrálního plzeňského obvodu předpokládá, že nově pojmenovaný most by mohl být osazen patřičnými cedulemi ještě do konce tohoto roku, nejpozději pak začátkem příštího roku.   

K novému počinu plzeňských zastupitelů se vyjádřil i prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. „Ivan Martin Jirous byl jedinečný člověk. Pojmenovat po něm most je krásný nápad. Byl veliký básník, vzdělaný kunsthistorik a autor nejlepší knihy o hudbě českého undergroundu. Na druhou stranu byl opravdový hrdina, který se nikdy nenechal zastrašit zlem a kvůli tomu si odseděl mnoho let v žaláři v nejtvrdších podmínkách. Lidi na něho vzpomínají jako na muže, který stál v pozadí The Plastic People of the Universe a napsal texty jejich nejkrásnějších písní. Někteří o něm mluví jako o výtržníkovi, zapomínají ale, že byl zároveň velmi něžný člověk a jeho pohádky pro děti jsou četbou i pro dospělé. A zároveň napsal krásné básně o Panně Marii. Žil v extrémech a zatím co dělal, si vždy stál,“ uvedl Schwarzenberg. 

Básník, disident a politický vězeň Ivan Magor Jirous | Autor: TOP 09

Fotogalerie

Zastupitelé odhlasovali, že se tento most bude jmenovat Ivana Magora Jirouse | Autor: TOP 09
V bývalé nádražní zastávce mostu Ivana Magora Jirouse sídlí centrum alternativní kultury Moving Station | Autor: TOP 09
Básník, disident a politický vězeň Ivan Magor Jirous | Autor: TOP 09